Premijer Federacije BiH o tvrdnjama da je Radoičić nabavljao oružje u Tuzli: Srbija ne može sa ove strane granice da traži alibi 1foto snapshot youtube FTV

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je objavio da nisu tačne informacije pojedinih zvaničnika Srbije i srpskih službi da je u Tuzli kupljeno oružje korišćeno u napadu na kosovsku policiju 24. septembra u selu Banjskoj, na severu Kosova.

„Želim glasno i jasno reći da su ove tvrdnje lažne, pa kao takve i nisu mogle biti potkrepljene nikakvim dokazima“, napisao je Nikšić na Fejsbuku.

Navodeći da „razume da je Srbija proteklih dana izložena velikom pritisku i osudama demokratskih država“, ocenio je da to „ne znači da u Bosni i Hercegovini može tražiti alibi za svoje postupke“.

Istakao je da „Srbija ne može tražiti sa ove strane granice (u BIH) odgovornost ;za snadbevanje oružjem, obučavanje paravojnih formacija i grupa srpskih državljana i tamošnjih zvaničnika, koje su izazvale oružani sukob na severu Kosova“.

„Obaveštajne službe Srbije i njeno političko vodjstvo očito su, nažalost, smislili plan da prebace deo odgovornosti za teroristički napad u susedstvo, u BiH. S obzirom na političke prilike kod nas, verovatno su procenili da neće doći adekvatna, brza i tačna reakcija zasnovana na činjenicama. Opet su nas potcenili“, naveo je Nikšić.

Po njegovim rečima, oružje koje je našla kosovska policija se ne proizvodi u BiH, a dodao je da je „kosovska policija javno prikazala i serijske brojeve minobacačkih granata i druge vrste municije koje su proizvedene u srpskim fabrikama Sloboda, Krušik…“.

„Po zakonima naše države, pri izvozu naoružanja, municije i druge vojne opreme, sve do pojedinačne čaure, u bilo koju drugu državu sprovode se najstrože procedure po NATO standardima i u saradnji sa NATO-om“, poodvukao je Nikšić.

Naglasio je da su potrebni i sertifikat „End User“ – potvrda o krajnjem korisniku robe, i dozvole četiri državna ministarstva – odbrane, bezbednosti, spoljnih poslova, spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, zatim potvrde nadležnih MUP-ova o imenima vozača, registarskim oznakama vozila koja vrše prevoz, rutama kretanja i ostalom.

„Naravno da sve objektivne informacije govore da su srpske službe plasirale lažne informacije. Preračunali su se ako su mislili da će takva podvala proći bez reakcije“, ocenio je premijer Federacije BiH.

Nikšić je pozvao Srbiju da „transparentno istraži stvarne uzroke i javno otkrije stvarne organizatore i nalogodavce terorističkog napada“.

„Mi znamo da oni znaju o kome se zapravo radi“, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari