Premijera za jubilej 1

Svetskom premijerom “Pesme Zaborava” (“Oblivion Song”) scenariste Roberta Kirkamana i crtača Lorenca de Feličija (Analiza Leoni – kolorisanje), 7. marta ove godine Čarobna knjiga proslavila je 100, jubilarni strip-naslov u svom izdanju, u okviru biblioteke “Olovka, tuš i pero”.

Prvih šest epizoda izvanrednog ostvarenja jednog od najslavnijih stripskih autora današnjice, Roberta Kirkmana, može se čitati na srpskom jeziku u prevodu Ota Oltvanjija, šest meseci pre američke premijere, koja je zakazana za 18. septembar. Američki izdavač je “Image Comics”.

Pre deset godina, deo Filadelfije, s 300.000 građana, iznenada je nestao u “Zaboravu”, neobjašnjivoj paralelnoj dimenziji. Haos je blaga reč za pokolj koji nastao onog dana kad se u centru Filadelfije stvorio deo “Zaborava”, ispunjen apokaliptičnom florom i faunom. Nakon delimično uspešnog državnog programa spasilačkih misija u Zaboravu, deo nestalih je spasen. Za sve koji nisu imali dovoljno sreće da budu pronađeni podignut je memorijalni zid u znak sećanja i život se vratio svom toku – za sve osim za Nejtana, koji svakodnevno odlazi u zabranjeno područje i daje sve od sebe kako bi spasao one koji i dalje lutaju apokaliptičnim pejzažem “Zaborava”. Da li Nejtan zaista traži nestale ili nešto sasvim drugo i zašto ne može da se otme zovu “Pesme Zaborava?

„Inicijalnu kapislu za ovu ideju dobio sam pre skoro 10 godina“, kaže Kirkman. „Ta ideja je rasla, širila se i menjala tokom godina, kako sam u nju unosio nove elemente, i posmatrao je iz različitih uglova. Uvodna scena ovog izdanja je nešto o čemu sam često razmišljao dok bih tonuo u san… Vojnik s pokvarenim kaišem mora da pogodi sebe svojim magičnim metkom kako bi izbegao čeljust nepoznatog stvorenja. Često sam se pitao kad ću konačno ispričati tu priču“, dodaje Kirkman i pita se: „Šta sam čekao?“

„Čekao sam Lorenca de Feličija… Od trenutka kad sam ga pozvao, bezimeni vojnik postao je Nejtan Kol, nepoznato stvorenje dobilo je svoj oblik, distopijski pejzaž koji sam istraživao postao je “Zaborav”, a serijal na kojem smo radili nazvali smo “Pesma Zaborava”“, objašnjava Kirkman.

Robert Kirkman jedan je od najslavnijih savremenih autora stripa. Tvorac je izuzetno cenjenog i planetarno popularnog serijala “Okružen mrtvima”, na kojem je zasnovana istoimena kultna TV serija. Poznat je i po serijalima “Izgnanik” (“Outcast”), prema kojem se takođe snima istoimena TV serija, i “Invincible”. Radio je i na serijalima “Ultimate X-Men”, “Marvel Zombies” i “Haunt”. Lorenco de Feliči, italijanski crtač stripova i kolorista, kolorisao je Bonelijev serijal “Siročad”, kao i naslovne strane serijala “Karavan”, “Lukas”, “Dilan Dog”. U Francuskoj je, kao crtač i kolorista, radio na serijalu “Drakka”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari