Preminula književnica Vesna Denčić 1Foto:Tviter / @VesnaDencic

Književnica i glavna urednica časopisa za satiru „Etna” Vesna Denčić, članica Udruženja književnika Srbije i Beogradskog aforističarskog kruga, iznenada je preminula 17. decembra u Beogradu, u 57. godini, saopštio je danas Beogradski aforističarski krug.

Rođena je u Beogradu 1963. godine, pisala je aforizme, poeziju, kratku prozu, književne prikaze i recenzije.

Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a 2001, na međunarodni dan šale 1. aprila, pokrenula je prvi elektronski časopis za satiru „Etna”, koji je redovno izlazio svakoga meseca, skoro dve decenije, okupivši oko tog izdanja okupila najbolje satiričare Srbije i regiona.

Denčić je objavila po četiri knjige aforizama i kratkih priča, a zastupljena je u više od 50 antologija i zbornika, objavljenih u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Rusiji, Italiji i drugim državama.

Dobitnica je brojnih nagrada za satiru u Srbiji, među kojima „Radoje Domanović”, „Jovan Hadži-Kostić”, „Dragiša Kašiković”, „Rastko Zakić” i „Đorđe Fišer”, a postala je i laureat priznanja u Italiji, Libanu i SAD.

Književni kritičari dodelili su joj epitet: „Prva dama srpske satire”, navodi se u saopštenju Beogradskog aforističarskog kruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari