Preminula pančevačka novinarka i književnica Euđenija Balteanu 1Foto: Screenshot Twitter @enija_eu

U sedištu NIU “Libertatea” iz Pančeva održana je komemorativna sednica povodom smrti Eugenije Balteanu, koja je skoro 40 godina provela u ovoj novinarskoj ustanovi kao novinar i urednik, saopštio je UNS.

O Euđeniji (1948-2021) su govorili njene kolege po peru, Mariana Stratulat, direktor NIU “Libertatea”, Teodora Smoljan, odgovorna urednica izdavačke delatnosti, Valentin Mik, odgovorni urednik nedeljnika “Libertatea”, novinar i prevodilac Simeon Lazarjan i Nino Brajović, generalni sekretar UNS-a.

“Oni su se osvrnuli na njen novinarski rad, najpre u nedeljniku “Libertatea”, od 1979. godine, kao i a posao odgovorne urednice časopisa za decu “Bucuria copiilor” (1991 i 2006. godine). Oni su se osvrnuli i na njenu bogatu književnu karijeru i stvaralački duh, jer su se iz njenog pera izrodile petnaestak knjiga, što poezije što proze. Njeni romani su u dva navrata bili proglešeni knjigom godine na manifestaciji “Jedna izdavačka godina u jednom danu”, a dobijala je i druge književne nagrade u zemlji i u inostranstvu”, navodi UNS.

Nino Brajović je napomenuo da je Euđenija bila dugogodišnji član UNS-a ali i novinar koji je savesno i marljivo obavljala novinarsku profesiju bez ijedne mrlje na svom imenu.

Udruženje novinara Srbije objavilo je njenu biografiju:

Euđenija Balteanu je rođena 30 juna 1948. godine u mestu Begejci (današnji Torak). Kratak period je živela u Uzdinu i u Lokvama da bi se kasnije preselila sa suprugom Petrom u Pančevo. Jedno vreme je radila kao prosvetni radnik u osnovnoj školi u Lokvama, kao novinar u Radiju Novi Sad da bi krajem sedamdesetih prešla u NIU “Libertateaa” gde je ostala do odlaska u penziju.

Članke je objavljivala i u drugim medijima poput: časopisa „Lumina”, „Tribuna tineretului”, „Tinereţea”, “Pančevac” „Glas omladine”, „Tibiscus” (Uzdin), „Dečije novine” (Gornji Milanovac), „Tik-Tak” (Beograd)… kao i u publikacijama u Rumuniji „Orizontul”, „Orient Latin” (Temišvar), „Redeșteptarea” (Lugož), „Licurici” (Bukurešt).

Njena poezija je prevođena na srpski, hrvatski, rusinski, slovački, mađarski, engleski, makedonski, italijanski i albanski jeziku. Prisutna je u mnogobrojnim antologijama poezije i proze u Srbiji i Rumuniji.

Bila je član Udruženja pisaca Vojvodine, Udruženja književnika Srbije, Udruženja književnika Rumunije, Udruženja književnika i književnih prevodilaca Pančeva kao i član Vršačke afirmacije umetnika VAU “ARS”.

Poslednjih nekoliko godina uređivala je dodatak na rumunskom jeziku u nedeljniku “Pančevac” gde je izveštavala o aktivnostima rumunske zajednice na teritoriji Južnog Banata.

Sahrana je danas u 14 sati na Novom groblju u Pančevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari