Preminuo osuđenik za ratne zločine Radoslav Brđanin, nekoliko dana nakon puštanja iz pritvorske jedinice u Hagu 1 EPA PHOTO/ANP/UPI POOL/ROBERT GODDYN/RG-hh

Bivši šef Kriznog štaba „SAO Krajina“ Radoslav Brđanin preminuo je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, potvrđeno je Nezavisnim novinama iz ove ustanove.

Brđanin je u Haškom tribunalu osuđen na 30 godina, a posle 23 godine provedene u zatvoru stigao je u Banjaluku zbog teškog zdravstvenog stanja.

Kako podsećaju Nezavisne novine, Brđaninu je u nekoliko navrata predsednik suda Karmel Ađijus odbio zahteve za puštanje na prevremenu slobodu, iako je formalno ispunio uslove.

Posle presude, Brđanin je kaznu služio u Danskoj, odakle je 14. septembra prošle godine prebačen u pritvor Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove.

Razlog za njegovo prebacivanje je bio taj što je Danska obavestila sud u Hagu da je prema svim njihovim zakonima Brđanin ispunio uslove da ga puste na slobodu i da više nemaju pravo da ga drže u zatvoru.

Tada su poručili da on više u Danskoj ne može da izdržava kaznu, jer bi time prekršili njegova ljudska prava.

Brđanin je u Ševeningenu trebalo da ostane sve dok uprava Mehanizma za krivične sudove u Hagu ne postigne sporazum sa nekom drugom zemljom u koju bi bio prebačen na izdržavanje ostatka kazne ili pušten na slobodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari