Preminuo Trivo Inđić 1Foto: Pixabay/ Lily

U Beogradu je danas u 82. godini, posle duže bolesti, preminuo bivši profesor Filizofskog fakulteta u Beogradu i nekadašnji ambasador Savezne Republike Jugoslavije u Španiji Trivo Inđić, objavila je Radio-televizija Srbije.

Inđić je rođen je 1938. u Lušci Palanki kod Sanskog mosta. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, a magistrirao je sociologiju i bio asistent Ljubomira Tadića. Bio je član grupe „Praksis“ i jedan od pokretača Korčulanske filozofske škole, a 1973. mu je oduzet pasoš kada je izbačen je sa Filozofskog fakulteta, zajedno sa Mihailom Markovićem, Ljubomirom Tadićem, Zagorkom Golubović, Svetozarom Stojanovićem, Miladinom Životićem, Dragoljubom Mićunovićem i Nebojšom Popovim.

Kao društveno-politički „nepodoban“, Inđić je kasnije radio u Zavodu za proučavanje kulturnog razvoja, Institutu za međunarodnu politiku i privredu i u Institutu za evropske studije u Beogradu. Od 1992. do 1994. bio je pomoćnik ministra za prosvetu i kulturu u Saveznoj vladi, amsador SRJ u Španiji bio je od 2001. do 2004, a potom i politički savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića od 2004. do 2012. godine.

Bio je cenjeni hispanolog i stručnjak za Južnu Ameriku i ostavio iza sebe veliki opus knjiga i radova iz širokog polja društvenih nauka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari