Preporuke za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja građana tokom pandemije 1Foto: Danas

Dnevni list Danas sproveo je šestomesečni projekat “Praćenje mentalnog zdravlja građanatokom pandemije”, čiji je cilj bio da se mapiraju osnovni mentalni problemi građana u prethodnom periodu ali i da se građanima pomogne stručnim savetima kroz besplatno psihološko savetovalište.

Psihološko savetovalište organizovano je preko portala Danasa, a vodio ga je psihoterapeut dr Marko Jovašević.

Doktor Jovašević je od februara do avgusta 2021. jednom nedeljno odgovarao na pitanja građana, koja su postavljali putem kontakt formena portalu lista Danasa.

Čitaoci su odgovore na postavljena pitanja dobijali direktno na mejl, a pitanja i odgovore za koje smo imali odobrenje objavili smo na našem portalu kako bi i drugi korisnici, i šira javnost imali priliku da pročitaju savete psihoterapeuta.

Takođe, jednom mesečno dr Marko Jovašević je odgovarao na pitanja građana i uživo na Instagram storiju Danasa.

Paralelno sa psihološkim savetovalištem, obrađivani su i različiti problemi u domenu zaštite mentalnog zdravlja u Srbiji tokom pandemije kroz novinarske tekstove, koje je dva puta mesečno pisala novinarka Danasa Milica Radenković.

Na ovaj način analizirani su presvega problemi u pristupu uslugama u oblasti zaštite mentalnog zdravlja posebno ugroženih grupa stanovništva kao što su zdravstveni radnici, korisnici psihijatrijskih usluga, oboleli od retkih bolesti…

Saznanja o osnovnim problemima građana Srbije u domenu mentalnog zdravlja, do kojih se došlo u prethodnih šest meseci kroz direktnu komunikaciju i sa građanima ali i sa stručnom javnošću, objavljujemo u vidu preporuka koje će biti usmerene ka nadležnim institucijama.

Dokument sa preporukama možete preuzeti na OVOM LINKU.

Ovaj projekat se sprovodi u okviru urgentne podrške OGD u okviru ACT Projekta, koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a sprovode HELVETAS Swiss Intercooperation i Udruženje građana za demokratiju i građansko obrazovanje Građanske inicijative. Mišljenje koje je izneto u ovom tekstu je mišljenje autora i ne predstavlja nužno imišljenje Vlade Švajcarske, Helvetasa ili Građanskih inicijativa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari