Prvi put u istoriji Haškog tribunala sud donosi samostalno odluku o ukidanju pritvora, za koju nisu potrebne ni garancije države, ni saglasnost tužilaštva, tako da jedina prepreka da se Vojislav Šešelj nađe na slobodi do izricanja presude može biti on sam, potvrdio je za Danas nezvanično sagovornik upućen u proceduru saradnje Srbije i Tribunala.

Sudsko veće može odluku o ukidanju pritvora eventualno doneti tako da zatraži garancije od Vlade Srbije i da to ne učini Šešelj. Međutim, odluka može biti doneta i bez toga, tako da je jedina prepreka ukoliko Šešelj, poznat po inaćenju pred Tribunalom, odbije uslove koje će mu postaviti sudsko veće. Jedan od takvih uslova je zabrana učešća u politici, navodi sagovornik Danasa.

Vojislavu Šešelju nisu potrebne garancije Vlade Srbije za privremeno oslobađanje do izricanja presude iz haškog pritvora, tvrdi za Danas i njegov „kejs menadžer“ Nemanja Šarović.

– Ovo nije reč o puštanju na privremenu slobodu, nego o preispitivanju pritvora. To je preispitivanje zatražio sam sud i jedino je sud i nadležan da odlučuje o tome. Za odluku nije potrebna ni saglasnost tužioca, a ni garancije Vlade. Razlozi za pritvor su mera obezbeđenja prisustva okrivljenog, a sam sudija (Žan-Klod) Antoaneti je utvrdio da u Šešeljevom slučaju pritvor traje 11 i po godina. Poslednji svedok tužilaštva je saslušan 2009. Novi sudija Madaje Nijang zatražio je po drugi put šest meseci da se upozna sa predmetom, što znači da bi on mogao da bude spreman za većanje tek u januaru 2015. S obzirom na to da ne postoji opasnost od bekstva, budući da se Šešelj u najkraćem roku predao Haškom tribunalu, ne postoji nijedan razlog da on i dalje bude u pritvoru, navodi Šarović za Danas. Prema njegovim rečima, Šešelj „nikada ne bi zatražio garancije izdajničkog režima u Beogradu“. Šešeljeva odbrana očekuje odluku Tribunala u narednih desetak dana.

Građanska prava

Zoran Krasić, funkcioner Šešeljeve vanparlamentarne SRS, rekao je juče da Komitet za odbranu Šešelja smatra i da bi lider radikala kao jedino ograničenje u slučaju ukidanja pritvora mogao da prihvati da ne napušta teritoriju Srbije. Prema njegovim rečima, u tom slučaju lider SRS u Srbiji bi govorio na javnim skupovima i televizijama i kritikovao rad Haškog tribunala „jer su to njegova građanska prava i ne bi dozvolio da mu ih bilo ko ograničava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari