Presuda Miloradu Jovanoviću za zločine nad bošnjačkim civilima iz 1992. biće doneta 8. aprila 1Foto: FoNet Nenad Djordjevic (Ilustracija)

Prvostepena presuda Mioradu Jovanoviću, koji se tereti za ratne zločine iz 1992. godine, biće doneta u petak, 8. aprila.

U optužnici se navodi da je Jovanovć, kao pripadnik rezervnog sastava policije iz mesta Lušci Palanka (opština Sanski Most, BiH) tokom juna i jula meseca 1992. prinudno dovodio Bošnjake iz sela u okolini Sanskog Mosta, a zatim ih zatvorio u prostorije spomen muzeja “Simo Miljuš” u mestu Lušci Palanka.

Zatočene civile je u tom prostoru, ili prilikom odvođenja na ispitivanja u prostorijama stanice milicije, udarao nogama, puškom i raznim predmetima, vezivao ih za stolicu ili gredu na plafonu i premlaćivao, primoravao ih da se krste, puze po podu i ljube mu čizme.

Od posledica premlaćivanja je preminuo Dedo Dervišević.

Podsetimo, ovo je ponovljeno suđenje Jovanoviću, nakon što je Apelacioni sud u Begradu ukinuo prvostepenu presudu kojom je on osuđen na devet godina zatvora i predmet (“Sanski Most – Lušci Palanka”) vratio na novo suđenje.

Na današnjem ročištu, nakon svedočenja jednog svedoka, iznete su završne reči.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić zatražio je 10 godina zatvora za Jovanovića, baš kao što je to uradio i na prvom suđenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari