Bivšem rezervnom policajcu devet godina zatvora za zločine iz 1992. 1

Viši sud u Beogradu osudio je danas Miorada Jovanovića, koji se teretio za ratne zločine iz 1992. godine, na devet godina zatvora.

Podsetimo, ovo je ponovljeno suđenje Jovanoviću, nakon što je Apelacioni sud u Begradu ukinuo prvostepenu presudu kojom je isto bio osuđen na devet godina zatvora i predmet (“Sanski Most – Lušci Palanka”) vratio na ponovno suđenje.

U optužnici se navodi da je Jovanovć, kao pripadnik rezervnog sastava policije iz mesta Lušci Palanka (opština Sanski Most, BiH) tokom juna i jula meseca 1992. prinudno dovodio Bošnjake iz sela u okolini Sanskog Mosta, a zatim ih zatvorio u prostorije spomen muzeja “Simo Miljuš” u mestu Lušci Palanka.

Zatočene civile je u tom prostoru, ili prilikom odvođenja na ispitivanja u prostorijama stanice milicije, udarao nogama, puškom i raznim predmetima, vezivao ih za stolicu ili gredu na plafonu i premlaćivao, primoravao ih da se krste, puze po podu i ljube mu čizme.

Od posledica premlaćivanja preminuo je Dedo Dervišević.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić zatražio je 10 godina zatvora za Jovanovića, baš kao što je to uradio i na prvom suđenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari