Presuda za aferu „Indeks“ 6. decembra 1Foto: Pixabay/Qimono

Maratonski sudski postupak protiv aktera čuvene afere Indeks, vezane za prodaju diploma i ispita na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, koji je ušao u jedanaestu godinu, ipak se, u Višem sudu u Smederevu, privodi kraju, jer je za 6. decembar zakazano izricanje presuda.

U minula dva meseca predstavnici Višeg javnog tužilaštva u Smederevu i advokati optuženih u jednoj od najvećih korupcionaških afera u domaćem visokom školstvu iznosili su, pred sudskim većem sudinice Slađane Bojković, završne reči.

Prema dostupnim informacijama, Više tužilaštvo je predložilo zatvorske kazne indeksovcima od dve do jedanaest godina. Za 27 optuženih zatražena je ukupna kazna veća od 120 godina robije.

Najveće kazne, od po jedanaest godina zatvora, zatražene su za bivšeg dekana i doskorašnjeg prodekana za finansije Pravnog fakulteta u Kragujevcu Sveta Purića, zatim za nekadašnjeg šefa Studentske službe u toj visokoškolskoj ustanovi Zorana Simića, te za profesorku Draganu Petrović, koja je slovila za kolovođu koruptivnih radnji na kragujevačkom Pravnom fakultetu.

Zatvorska kazna od devet godina zatražena je, prema nezvaničnim informacijama, za profesorku Emiliju Stanković, koja je bila i pomoćnica ministra prosvete.

Za aktuelnog prodekana za nastavu na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, Srđana Đorđevića, predložena je zatvorska kazna od šet godina… Zatraženo je i oduzimanje nezakonito stečene imovine.

Većina aktera afere „Indeks“, bez obzira na optužnice za teške zloupotrebe i korupciju, nakon izlaska iz sedmomesečnog pritvora, u kojem su bili od februara do rane jeseni 2007, napredovala, te su u potpunosti preuzeli vlast na kragujevačkom Pravnom fakultetu.

Dekan Pravnog fakulteta u tom periodu bio je „indeksovac“ Predrag Stojanović, koji je za svoje najbliže saradnike imenovao kolege iz afere „Indeks“. Bivši savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Oliver Antić, koji je bio među osumnjičenima u aferi „Indeks“ trenutno je ambasador Srbije u Republici Sao Tome i Principe. Krivični postupak protiv Antića je obustavljen.

Ispit za 500 evra

Prema optužnici, položeni ispit na kragujevačkom Pravnom fakulteta, pre hapšenja aktera afere Indeks, koštao je od 500 do 1.000 evra, a diploma od 12.000 do 16.000 evra. Optužnica je spojena za ukupno 89 optuženih za 122 krivična dela i 250 radnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari