Zbog velikih vrućina i suše, kod Kuršumlije je presušila reka Kosanica.


– U dužini od oko 15 kilometara u rečnom koritu, zadržalo se nekoliko većih bara u kojima su ostale ribe, a njima uskoro preti uginuće – kazao je predstavnik ribočuvarske službe „Južna Morava 2“ Dragan Mijajlović.

Proteklih dana, kada su u Kuršumliji bile tropske vrućine, vodostaj Kosanice se naglo smanjivao, da bi prekjuče ta reka naglo u potpunosti presušila. Rečnim koritom, u dužini od oko 15 kilometara, uopšte ne teče voda a u većim barama koje su se zadržale u rečnom koritu, zadržale su se i ribe.

– Radi se o prirodnoj katastrofi. Reka Kosanica, biser naše opštine, sada je potpuno suva. Ribe su za sada pronašle spas u barama koje su se zadržale na pojedinim mestima. Ova reka je bilo prirodno mrestilište autohtonih riba, klena, potočne mrene, i drugih, koje nije moguće veštački izmrestiti, tako da su razmere ove katastrofe utoliko i veće, a šteta je neprocenjiva – kazao je Mijajlović.

On je dodao da će deo riba biti izlovljen iz bara i premešten u reku Toplicu.

Pored riba, ugrožena je kompletna flora i fauna pored reke.

U ribočuvarskoj službi „Južna Morava 2“ rekli su da je vodostaj u ostale dve reke u opštini, Toplici i Banjskoj, veoma nizak. Koordinator Kancelarije za ruralni razvoj u Kuršumliji Milosav Timotijević kazao je da je šteta koju je pričinila suša u Kuršumliji procenjena na više od milion evra.

Opština Kuršumlija je Vladi Srbije uputila zahtev za pomoć i nadoknadu štete.

Ni suza vode

Meštani sela pored Kosanice kažu da nemaju vode za zalivanje useva i da strahuju da mogu ostati i bez pijaće vode. Meštanin sela Kastrat Budimir Nikić (73) kaže da ne pamti da je Kosanica nekada ranije presušila. „Sve nam je izgorelo, bašte, kukuruz, voće, ne znamo šta da radimo. U strahu smo, jer ovde pored naših kuća nema ni suza vode. Ljudi su uplašeni da će ostati i bez vode za piće“, rekao je Nikić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari