Preti nova opomena SE zbog afere "nestale bebe" 1Savet Evrop, arhiva Foto: EPA-EFE/ OLIVER HOSLET

Vlasti Srbije dostavile su izveštaj Komitetu ministara Saveta Evrope u vezi sa rešavanjem afere „nestale bebe“ u kome se navodi da Narodna skupština Srbije neće moći da usvoji zakon o „nestalim bebama“ do septembra ove godine kao što je ranije obećano i rok se ponovo produžava na kraj oktobra ili novembar ove godine.

To znači da vlasti Srbije neće usvojiti zakon pre novog zasedanja Komiteta ministara SE koje je zakazano za septembar ove godine, što će skoro izvesno doneti Srbiji nove opomene Komiteta. Usvajanje zakona je jedna od najvažnijih mera koje su Srbiji naložene presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zorica Jovanović protiv Srbije a koja je trebalo da bude izvršena još 2014. godine.

Na poslednjem zasedanju Komiteta u junu 2019. godine, razmatrano je (ne)ispunjenje ove presude i usvojena je odluka u kojoj se insistira da srpske vlasti moraju da osiguraju da se zakon nađe pred Parlamentom što pre, kao pitanje od najveće hitnosti. Od Srbije je zatraženo i da što pre, pre septembarskog zasedanja, dostavi izveštaj o postupcima preduzetim za ispunjenje presude. Tom prilikom i naša Vlada, odnosno predstavnik ministarstva pravde na ovom sastanku, obećali su da će zakon biti usvojen do septembra.

Prošle nedelje, srpske vlasti dostavile su Savetu Evrope izveštaj u kome se navodi da su napravljeni značajni koraci ka ispunjenju presude, međutim obaveštava se Savet Evrope da zakon neće moći da bude usvojen u obećanom roku – do septembra, jer Skupština tada neće zasedati.

„Pripremili smo amandmane na nacrt zakona koji su rezultat konsultacija sa organizacijama civilnog društva i zainteresovanim roditeljima. Amandmani imaju dva osnovna cilja – da omoguće temeljne istrage sa upotrebom DNK analiza i da osiguraju adekvatno sprovođenje pravosnažnih presuda“, navodi se u izveštaju koji je dostavilo Ministarstvo pravde.

„Ipak, s obzirom da je sledeće redovno zasedanje Narodne skupštine zakazano za prvi radni dan oktobra, novi zakon ne može biti usvojen u septembru već krajem oktobra ili početkom novembra, svakako pre decembarskog zasedanja Komiteta“, stoji u izveštaju naših vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari