policijafoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Pretnje o postavljanju bombi u školama, kulturnim insitucijama, bolnicama, areodromima i mostovima u Beogradu ali i širom Srbije ne prestaju. Iako je u proteklih nekoliko dana stiglo više od 300 pretnji na adrese različitih ustanova i institucija, ni tužilaštvo niti MUP, ne oglašavaju se o novim saznanjima u vezi sa pretnjama, koje su stigle mejlovima sa provajdera više evropskih zemalja.

Po svemu sudeći, Ministarstvo unutrašnjih poslova nije se ni potrudilo da sazna ko je preko inostranih servera uputio pretnje bombama, jer zahtev za istragom i saradnjom nisu ni uputili Europolu.

Iz Evropske kriminalističke obaveštajne agencije (EUROPOL) naglasili su za Danas da nemaju informaciju o tome da im se neko od zvaničnika Srbije obratio za pomoć.

– Nemamo informaciju da je Srbija zatražila pomoć Europola u rešavanju ovih problema. Moraćete da pitate vlasti u Srbiji. Europol radi na rešavanju problema organizovanog kriminala na teritoriji EU. S obzirom na to da Srbija nije članica EU, čak i da je zatražila pomoć, ta pomoć bi bila ograničena – poručili su za Danas iz Europola.

Međutim, čak ni tu ograničenu pomoć zvaničnici u Srbiji nisu tražili. Što ih, sa druge strane, ne zaustavlja da iznose svoje paušalne ocene u kojima se jednoglasno slažu da pretnje bombama stižu zato što Srbija nije uvela sankcije Rusiji. Odakle im takva saznanja, koja su potkrepljena i „nalazima“ u prorežimskim medijima, do danas nismo uspeli da čujemo.

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da MUP Srbije nije zatražio međunarodnu pomoć jer smatra da se radi o lokalnom problemu.

– Možda je izostanak širenja istrage na međunarodnu policijsku podršku indicija da nema inostranog faktora – navodi Radić za Danas.

Kada su u pitanju dojave bombi u školama, naš sagovornik veruje da je reč o domaćim provokatorima, koji su dobili uzor u kampanji protiv Er Srbije.

Advokat Vladimir Terzić ocenjuje za Danas da je problem u vezi sa dojavama o postavljenim bombama kompleksan.

– Veoma je čudno što je to koincidiralo sa Vučićevom izjavom da bismo promenili stav o sankcijama Rusiji ukoliko bi pištolj bio prislonjen našoj deci na glavu. Kao da neko nema interes da stvar istraži, rukovodeći se parolom “što gore to bolje” za sprovođenje zadate agende. Nekome odgovara haos u društvu, Europol izvanredno sarađuje sa Srbijom, samo je potrebno da naša strana iskaže ozbiljnu zainteresovanost za rešavanje problema, pomoć od strane Europola tada ne bi izostala. Ubeđen sam da se to neće desiti, najbolje se lovi u mutnom – ukazuje Terzić.

Njegov kolega Jovica Todorović navodi za naš list da je svim građanima, pa i laicima, kristalno jasno da ono što se desilo u ponedeljak prevazilazi incidentno ponašanje neodgovornih pojedinaca, neslane šale ili ludilo bolesnih umova. Jasno je, dodaje, da je reč o planiranoj i sinhronizovanoj akciji.

– Protagonisti te akcije su sigurno dobro prikrili svoje identitete. Naravno, teško je reći ko stoji iza toga što smo doživeli, kakve su njegove namere i šta mu je cilj. Međutim, ozbiljnu zabrinutost izaziva to što se kod nas još ne zna ko je nadležan da nešto preduzme u vezi sa tim. To govori o stanju u kome su naše institucije u sektorima bezbednosti i vladavine prava (gde spada pravosudni sistem), pre svih obaveštajne službe i tužilaštva – naglašava Todorović.

Potpuno je jasno, dodaje, da su sva upozorenja, pa i iz inostranstva, od pojedinaca i organizacija koje prate stanje u sektorima bezbednosti i vladavine prava kod nas osnovana, i da su ti segmenti naše države razoreni. Prema njegovim rečima, uzrok tog razaranja jeste protivustavna koncentracija sveukupne vlasti i moći u jednom centru, šta više u jednom čoveku, i potpuno ukidanje ustavnih institucija demokratskog društva.

– Kod nas se ne zna ništa dok On ne kaže! Tako se ni sada ne zna koje tužilaštvo je nadležno da postupa u vezi sa dojavama da su postavljene bombe u našim školama, zato što On nije odredio ko će postupati. Još nismo tražili pomoć Europola, zato što On nije rekao da se pomoć traži. Nadležnosti se kod nas, kao i sve drugo, određuju njegovom voljom, svaka komunikacija i saradnja sa institucijama u inostranstvu zavisi, takođe, od njegovog odobrenja. Kada čitava zgrada države stoji samo na jednom stubu, makar bio jak i zdrav, a o zdravlju i snazi ovog našeg se može diskutovati, samo je pitanje kada će se srušiti. To je “bomba“ u našoj državi! “Bomba“ koju smo sami postavili i neodgovorno ćekamo da nam neko dojavi da je demontiramo – zaključuje Todorović.

Inače, tokom današnjeg dana nismo dobili nove informacije u vezi sa istragom, niti nam je precizirano koje će se tužilaštvo njome baviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari