europolfoto EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Na osnovu informacija do kojih smo došli, naša država do sada nije tražila pomoć Europola u otkrivanju ko stoji iza pretnji bombama u školama i drugim objektima širom Srbije, kojih je u proteklih dana bilo gotovo 300, i paralisala su život posebno u našem glavnom gradu.

– Nemamo informaciju da je Srbija zatražila pomoć Europola u rešavanju ovih problema. Moraćete da pitate vlasti u Srbiji. Europol radi na rešavanju problema organizovanog kriminala na teritoriji EU. S obzirom na to da Srbija nije članica EU, čak i da je zatražila pomoć, ta pomoć bi bila ograničena – poručili su za Danas iz Europola.

Dojave o bombama se nastavljaju, a danas su stigne na adrese Medicinske škole na Zvezdari, Visoke elektrotehničke i Visoke PTT u Beogradu, zbog čega su ove ustanove evakuisane, nezvanično saznaje „Danas“ u MUP-u. U policiji kažu da su njihove ekipe na terenu.

Ranije danas, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu uhapsili su I. K. (22) iz Bajine Bašte, osumnjičenog da je juče telefonom pozvao njihovu dežurnu službu i prijavio da je u Policijskoj upravi u Kragujevcu postavljena bomba.

Pozivajući se na podatke Policijske uprave za grad Beograd, iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Danas je dobio informaciju da su prethodnih dana 224 škole u prestonici prijavile da su dobile mejl o postavljenim eksplozivnim napravama.

– Takav mejl je stigao u 165 osnovnih škola, 52 srednje i sedam specijalnih škola. Do sada su kontradiverzione ekipe proverile oko polovinu škola sa spiska, za ostale se očekuje provera. Dok se ne potvrdi da su dojave lažne, svakoj prijavi pristupamo krajnje ozbiljno i škole su u skladu sa tim organizovale nastavu i čekaju proveru – kažu za Danas u Sekretarijatu za obrazovanje, uz napomenu da u Beogradu ima ukupno 202 osnovne i 87 srednjih škola.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari