Pretnje novinarima Danasa, Aida Ćorović, Kosovo, kršenje slobode izražavanja: Šta sve piše u izveštaju Stejt departmenta? 1FOTO (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Američki Stejt department objavio je godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava u svetu za 2022. godinu i precizno secirao sve probleme u Srbiji koje se tiču ove oblasti. Sudstvo, kršenje slobode izražavanja, korupcija u vladi, rodno nasilje i nasilje nad LBGTQ osobama su samo neki od njih.

“Nezavisno udruženje novinara Srbije registrovalo je 132 napada na novinare, od toga devet fizičkih. Pominje se i suđenje za paljenje kuće Milana Jovanovića, pretnje glavnom i odgovornom uredniku Danasa Dragoljubu Petroviću u novembru, u pismu u kome se njemu i novinarima lista preti mecima zbog stavova o Kosovu, Republici Srpskoj i Europrajdu, te se novinari nazivaju „domaćim izdajnicima“, prenosi Stejt department i dodaje da je predsednik Vučič osudio pretnje, ali da se istraga nije završila.

U izveštaju se pominju i problemi sa kojima se susreću nevladine organizacije u Srbiji, a navodi se i slučaj aktivistkinje za ljudska prava Aide Ćorović.

“Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović optužena je za remećenje javnog reda i mira i za vređanje službenog lica, nakon što je jajima gađala ogroman mural u Beogradu, koji veliča osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, nakon što je policija zabranila okupljanja oko murala, navodi Stejt department”, a prenosi Glas Amerike.

Aida Ćorović kaže za Danas da se sa jedne strane raduje da se u ovom izveštaju nalazi većina onoga što i mnogi građani i građanke u Srbiji vide kao ozbiljne pretnje po sve nas, drago joj je da su se u izveštaju našli slučajevi na koje nezavisni novinari i mediji ukazuju, ali, s druge strane, pitam se da li je dovoljno da se konstatuje “da su vlasti u Srbiji monstruozne” i da nemaju nameru da stanu sa devastacijom Srbije.

– Drago mi je da se u ovom slučaju pominje prikaz osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i moje ime, ali, ja moram da vam kažem da me za skoro godinu i po od tog događaja niko ni iz jedne međunarodne ogranizacije ili ambasade nije pozvao na razgovor, osim razgovora koji su sa velikim brojem novinara i aktivsta vodili predstavnici UN, vezano za stanje ljudskih prava u Srbiji, pre nekoliko meseci – navodi Ćorović.

Ona dodaje da je čak bilo zabrane da se objavi jedan njen tekst o dešavanjima vezanim baš za spomenuti događaj, od strane jedne od najvažnijih međunarodnih institucija, a koja se bavi temamama bezbednosti.

– Jako dobro se sećam 90-tih i sećam se da smo tada nailazili na kakvu-takvu podršku stranih ambasada i međunarodnih organizacija, a to sada potpuno izostaje. Međunarodna podrška je ovih poslednjih 11 godina bila nedvojbeno na strani vlasti, a o izborima se izveštava kao o korektnim, dok svi znamo da to nije tačno – ističe Ćorović.

Prema njenim rečima, krajnje je licemerno da nam na kraju međunarodni zvaničnici „zapuše usta“ konstatacijom da smo mi birali Vučića.

– Volela bih da znam kako jedan izmrcvaren narod, uz strogo kontronisane medije i informacije, osiromašen i na i ivici gladi, narod čiji su najkvaliteniji građani i oni koji u svakom društvu čine zamajac razvoja, uveliko napustili zemlju, dakle, kako da narod koji je i bukvalno na kolenima i u blatu, da se izbori sa ozbiljnom mafijaškom hobotnicom ove vlasti. Mnogo više od onoga što piše u ovom izveštaju, mene zanima šta će i hoće li uopšte ta ista međunarodna zajednica (Stejt departmen i SAD primarno, jer komentarišemo njihov izveštaj) uraditi bilo šta da pomogne da se izborimo sa ovom malignom i nasilnom vlašću koja je tu upravo velikim delom zahvaljući podršci međunarodnih partnera – ukazuje Ćorović.

Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd ocenjuje za Danas da izveštaj Stejt departmenta, kao i izveštaji Evropske komisije i Evropskog parlamenta, pokazuju da je Srbija sve dalje od demokratije i da je na vlast hibridni režim koji je svesno uništio insititucije kako bi mogao da vlada. On dodaje da se pod ovom vlašću, situacija po pitanju ljudskih prava, slobode medija, korupcije… neće promeniti.

– Kako onaj ko zloupotrebljavajući medije dobija izbore, odjednom da popravi medijsku sliku? Ukoliko bi to uradio, ukoliko bi opozicija dobila adekvatno vreme u medijima, onda bi SNS izgubio i zato to ne možemo očekivati od njih. Kako da pravosuđe reformiše ekipa koja je na slobodi jedino zahvaljujući selektivnoj primeni zakona. Pa kada bi pravosuđe radilo, Siniša Mali ili Goran Vesić bi bili na optuženičkoj klupi. Ne možete od njih očekivati da poprave pravosuđe. Imajmo na umu i to da SNS izbore dobija zahvaljujući krađi, pa tako sigurno sebi neće kvariti posao time što unaprede sistem – ističe Lazović.

On dodaje da je zato Srpska napredna stranka najveća prepreka evrointegracijama i boljem životu građana.

– Na sastancima sa Gabrijelom Eskobarom i Miroslavom Lajčakom upravo smo na ovo upozoravali i zahtevali smo od njih da ulože dodatne napore da se javno osudi i korupcija SNS-a i kontrola medija i urušavanje parlamenta i izborne krađe. Dobili smo uveravanja da oni ne odustaju od vladavine prava i stanja demokratije u Srbiji, ali bez obzira na to, mi građani se moramo izboriti da bi u Srbiji živeli bolje i smeniti kriminalnu vlast – naglašava Lazović.

Kršenja ljudskih prava u Srbiji ogledaju se u izveštajima o ponižavajućem ponašaju u policijskim stanicama, lošim uslovima u zatvorima, ozbiljnim problemima u nezavisnosti sudstva, ozbiljnom kršenju slobode izražavanja i medija, uključujući nasilje, pretnje nasiljem, neopravdana hapšenja i istrage protiv novinara, ozbiljna korupcija u vladi, izostanak istraga i određivanje odgovornosti za nasilje na polnoj osnovi, kako za nasilje u porodici, tako u partnerskom odnosu, seksualno nasilje, rano stupanje u brak u romskoj populaciji, trgovina ljudima, kriminal i nasilje kao i targetiranje LGBTQ osoba, navodi Stejt department.

Međunarodne i domaće nevladine organizacije navele su da je sudstvo podložno korupciji i političkom uticaju. Vladini zvaničnici i narodni poslanici nastavili su da javno komentarišu otvorene istrage i rad tužilaca i sudija, navodi Stejt department u izveštaju. Dužina suđenja ostaje razlog za zabrinutost, navod se u izveštaju.

Slična situacija je i u Crnoj Gori, a na deo izveštaja koji se odnosi na Kosovo, reagovao je tamošlji premijer Aljbin Kurti.

On je rekao da će se ozbiljno pozabaviti nalazima izveštaja američkog Stejt departmenta o ljudskim pravima na Kosovu, a kako tvrdi, Kosovo je napredovalo u borbi protiv korupcije, prenosi Gazeta ekspres.

„Dajemo sve od sebe, ne štedimo ni volju ni trud ni znanje koje imamo. Tokom ove dve godine, Kosovo je napravilo veliki napredak, ali da li smo tamo gde želimo da budemo, nismo. Veoma ozbiljno ćemo shvatiti primedbe i kritike koje nam se upućuju”, rekao je Kurti, a prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari