"Pretnje Obućini po ko zna koji put kreću iz jednog izvora, treba ukinuti podršku 'fabrikama laži i mržnje'" 1Foto: Printscreen/NewsmaxAdria

Ivana Stevanović, izvršna direktorka fondacije Slavko Ćuruvija, izjavila je za Danas da očekuje da tužilastvo i policija krajnje ozbiljno shvate pretnje novinarki TV Nova S Jeleni Obućini i što pre reše slučaj i počinioca privedu pravdi.

– Zastrašujuće i umobolne pretnje koje je dobila Jelena Obućina, međutim, po ko zna koji put kreću iz jednog izvora, koji očigledno iz senke upravlja tabloidima i tabloidnim televizijama. Isti narativ i iste targetirajuće kvalifikacije na račun Obućine krenule su sa TV Pink, da bi se prelile u tabloide i rezultirale uvredama i bolesnim pretnjama na Tviteru, kaže Stevanović.

Dodaje da je krajnje vreme da reaguje i nadležno Ministarstvo i REM, kako izricanjem odgovarajućih mera, tako i ukidanjem svake finansijske i političke podrške ovim, kako kaže, “fabrikama laži i mržnje”.

"Pretnje Obućini po ko zna koji put kreću iz jednog izvora, treba ukinuti podršku 'fabrikama laži i mržnje'" 2
Foto: FoNet/ Milica Vučković

– Sve dok ove trovačnice nesmetano crtaju mete kritičkim novinarima i medijima, društvo ne može efektivno da se izbori sa ugrožavanjem bezbednosti novinara, zaključuje Stevanović.

Nakon što su tabloidi “Alo” i “Informer” izvrnuli reči Jelene Obućine iz uvodnika u Pregledu dana emitovanog 29. novembra na TV Nova S, usledile su pretnje sa društvenih mreža. Obućini je poručeno da će je “nabiti na kolac” i da će “biti spaljena”.

Ovi tabloidi su objavili tekstove pod naslovom:„Vučiću ili priznaj Kosovo ili ćeš biti pokopan – tajkunski mediji ponovo prete predsedniku Srbije“.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Danasova škola novinarstva“ koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje.

"Pretnje Obućini po ko zna koji put kreću iz jednog izvora, treba ukinuti podršku 'fabrikama laži i mržnje'" 3

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari