Prevara otkrivena u decembru 1Foto: Dimitrije Blagojević

T. S., koji je uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u malverzacijama prilikom naplaćivanja školarina studentima Građevinskog fakulteta, još od decembra prošle godine nije zaposlen na toj visokoškolskoj ustanovi.

To je za Danas potvrdio dekan Građevinskog fakulteta Branko Božić. Prema njegovim rečima, afera, čiji je epilog hapšenje T. S. i još pet osoba, otkrivena je krajem prošle godine i to tako što je upravi fakulteta iz studentske službe, signalizirano da nešto nije u redu. Fakultet je odmah obavestio policiju, angažovali su i advokata, a protiv T. S., koji je radio u studentskoj službi, podneta je krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja. On je najpre suspendovan, a potom mu je uručeno rešenje o prestanku radnog odnosa. Dekan kaže da je od tada studentska služba nesmetano radila i da nije bio obavešten o detaljima istrage koju je vodila policija.

Beogradska policija saopštila je u utorak da je uhapšeno šest osoba osumnjičenih da su malverzacijama sa školarinom oštetile Građevinski fakultet u Beogradu za više od 16 miliona dinara. Osim pomenutog T. S. uhapšeno je još pet osoba zbog postojanja sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u pomaganju.

Sumnja se da je T. S., zaposlen u Službi za studentska pitanja Građevinskog fakulteta, studente dovodio u zabludu da će njihova dugovanja za školarinu biti izmirena ukoliko njemu plate polovinu iznosa stvarnog duga, navodi se u saopštenju. Na taj način T. S. je od studenata primio oko 1,1 milion dinara. Ostali osumnjičeni i još jedna osoba za kojom je raspisana potraga, sumnjiče se da su po prethodnom dogovoru sa T. S., predlagali studentima da svoje dospele obaveze prema fakultetu izmire tako što će deo duga predati njima u gotovini, što bi T. S. evidentirao kao uplatu celokupnog iznosa. Sumnja se da su oni od studenata uzeli 622.500 dinara, koje su potom predali osumnjičenom T. S., saopštio je MUP.

Dekan Građevinskog fakulteta ističe da mu nije poznato koliko je studenata pokušalo da izbegne plaćanje školarine, ali naglašava da je svakako reč o malom broju. Dodaje da su, nakon što su uočene nepravilnosti, pozvali te studente da izmire svoje obaveze prema fakultetu, što je većina i uradila. Neki od njih su rekli da je posredi bila greška, ali fakultet nije ispitivao njihove navode, niti je ulazio u to kako je došlo do dogovora između studenata i uhapšenih lica već su to prepustili istražnim organima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari