Zbog neisplaćenih zarada za godinu dana, 453 radnika A.D. Fabrika omotnog papira i ambalaže čiji je većinski vlasnik kapitala bugarska kompanija Brikel, od 8. maja su u generalnom štrajku.

– Hristo Kovački, vlasnik kompanije Brikel, i te kako ima želju da ovo preduzeće normalno radi i posluje. Do sada je u novu tehnologiju uloženo oko dva miliona evra. Radnicima smo ponudili kompromisno rešenje da do kraja ove godine mesečno dobijaju po jednu i po zaradu iz tekuće godine, ali bez poreza i doprinosa. Dug po tom osnovu iznosi oko 90 miliona dinara, zbog čega je račun preduzeća u blokadi, pa preko države pokušavamo da postignemo dogovor o reprogramu – rekao je novinarima Georgi Georgijev, generalni direktor ovog preduzeća u Vladičinom Hanu, navodeći da odgovor od štrajkača očekuje do 17. juna.

Radnici imaju drugačiji stav i navode da se osećaju prevarenima jer Brikel do sada nije ispoštovao dogovor od kada je postao većinski vlasnik kapitala hanskih papirničara. Navode da im nije uplaćen radni staž pet i po godina, te da im je novi vlasnik ostao dužan na ime otkupljenih akcija iako je obećao da će svi radnici i po tom osnovu biti namireni.

– Manje radimo. Naravno da smo spremni da ozbiljno i daleko više radimo, ali ne za džabe – kaže predstavnik štrajkača Jovan Stanojević, koji duže od dve decenije radi u ovom preduzeću.

Predsednik sindikata Nezavisnost Branislav Savić kaže da će se radnici samostalno izjasniti o predlogu poslodavca, ali navodi da je situacija u preduzeću izuzetno teška, zbog čega su štrajkači uputili pismo predsedniku opštine Vladičin Han Nenadu Mitroviću u kome od njega traže da preko nadležnih državnih organa bude pokrenuta inicijativa da država preuzme dugovanja Fabrike omotnog papira prema javnim preduzećima i da na taj način postane većinski vlasnik kapitala, te da se onda potraži novi strateški partner umesto Brikela. O stanju u fabrici radnici su uputili i pismo Ministarstvu za rad.

– Ono što tražim od većinskog vlasnika kapitala iz Bugarske jeste da poštuje zakon. U ovom slučaju to se odnosi na kupoprodajni ugovor koji je potpisan pre dve i po godine – pojašnjava za Danas predsednik Opštine Vladičin Han Nenad Mitrović.

Na pismo upućeno Ministarstvu za rad nije stigao nikakav odgovor, a radnici kažu da su „iako gladni spremni da štrajkuju glađu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari