Priče uspešne dijaspore 1

Deset epizoda TV serije „Svetski“ u produkciji „Šta hoćeš“ na male ekrane dovodi devet međunarodno priznatih naučnika različitih generacija poreklom iz Srbije koji žive i rade u inostranstvu.

Oni nam u polusatnim dokumentarnim filmovima donose svoja naučna dostignuća, prenose tok savremene nauke, opisujući slikovito u paralelnom toku radnje svoje životne puteve poredeći scene na kojima su delovali.

Serija koja je snimana u ekskluzivnim prostorima instituta, univerziteta, fakulteta, kabineta, laboratorija, studija, galerija i ulica gradovi Evrope i sveta donosi atmosferu uspeha i optimizma naših ljudi, želje da se stečeno znanje, otkriće i iskustvo prenese srpskoj javnosti.

Serija „Svetski“ direktan je nastavak serije „Odliv mozgova“, snimljene zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, a koja je uz veliku pažnju javnosti emitovana na kanalima Radio-televizije Srbije 2018. godine.

U cilju povećanja cirkulacije znanja, kao osnove za formiranje postindustrijskog društva i ekonomije, koje je zacrtano u strateškim dokumentima naše države, svako od aktera serije „Svetski“ snimio je i po kratku lekciju u kojoj govori o svojoj naučnoj oblasti.

Fizičar Časlav Brukner profesor je na Fizičkom fakultetu u Beču i zamenik je direktora Instituta za kvantnu optiku i kvantnu informaciju pri Austrijskoj akademiji nauka, vodi naučnu Brukner grupu, a kao predavač radi i na Univerzitetu Cinghua u Pekingu i na Međunarodnom institutu za fiziku u Natalu u Brazilu.

Doktorka Irina Karamarković, naučnica, slobodna umetnica i džez pevačica, obavila je 16 albuma raznorodne muzike i nastupala na scenama širom sveta, istovremeno radeći i kao savetnica Grada Graca za umetnost i kulturu.

Profesor Dušan Palić, riblji veterinar, šef je najstarije katedre za bolesti riba na planeti na Univerzitetu „Ludvig Maksimilijan“ u Minhenu, na kome je i direktor Centra za izuzetnost u veterinarstvu vodenih životinja, biobezbednosti i obrazovanju.

Pored toga, Palić je izvršni direktor Međunarodnog konzorcijuma za biobezbednost i vodenu veterinu, kao i potpredsednik Evropskog koledža za zdravlje morskih životinja.

Doktorka Anja Šišarica, informatičarka, nakon doktorata na Univerzitetu „Siti“ u Londonu odlučila se za primenjenu nauku radeći kao korisnički istraživač i strateg proizvoda u kompaniji Inspera AS, iz Osla u Norveškoj, koja obezbeđuje softver za onlajn testiranje studenata za neke od najvećih univerziteta na planeti (Oksford, Kembridž, Karolinska, Oslo, BPP…), radeći i kao ispitivač na master programima Univerziteta u Trondhajmu, a istovremeno živeći u Milanu.

Proslavljeni violinista maestro Stanko Madić od 2011. godine bio je prvi koncert majstor u Državnom pozorištu u Nirnbergu, da bi od 2018. preuzeo isto istaknuto mesto u filharmoniji Bavarskog radija u Minhenu.

Kao solo muzičar nastupao je širom planete sa nekima od najboljih orkestara i ostvario veliki broj vrednih muzičkih izdanja.

Matematičar Stevo Todorčević, član srpske i kanadske akademije nauka, matematički je genije bez čijih teorija i rešenja moderna matematika ne bi bila zamisliva, a ima poziciju federalnog šefa istraživanja na Univerzitetu u Kanadi i šefa istraživanja, vođe naučne grupe, na francuskom Nacionalnom centru za naučna istraživanja.

Doktor Dušan Mišević je matematičar i evolucioni biolog, koji zauzima poziciju direktora istraživanja u Centru za istraživanje i interdisciplinarnost (CRI) u Parizu.

Njegova svetski uspešna naučna karijera fokusirana je na evolucionu biologiju, simulacije i modeliranje.

Milenko Stevanović, magistar slikarstva, nagrađivani ilustrator, proveo je šest godina na studijama u Tokiju, odakle je doneo velik broj majstorskih „slika po životu“ koje su sa velikim uspehom pokazane na izložbi u galeriji Kolarčeve narodne zadužbine u decembru 2019. godine.

Doktorka Milena Marjanović marinska je geofizičarka koja radi kao postdoktorantkinja istraživačica na prestižnom Pariskom institutu za fiziku planete, na velikom projektu podržanom od Evropske komisije koji se bavi istraživanjem tektonike Zemljinih ploča.

U desetoj epizodi svi akteri u paralelnom intervjuu predočavaju svoje poglede na moderno društvo i savremene naučne tokove.

Šejić: Snimali smo velike ličnosti

Po rečima reditelja i autora originalnog koncepta Rastka Šejića: „Snimali smo velike ličnosti, višeslojne i zanimljive, ljude koji su uradili i upravo rade važne stvari za civilizaciju uopšte. Ostavljaju istorijski trag. Radost je što pripadaju i našoj kulturi. Serija ‘Svetski’ jeste vrsta veze naučne dijaspore sa srpskom javnošću koju moramo izgraditi i održavati.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari