Nakon obznanjenih mera za smanjenje javne potrošnje, odnosno budžetskog deficita na državnom nivou, stezanje kaiša najavljuju i u kragujevačkoj gradskoj upravi.

U ovdašnjoj lokalnoj samoupravi, naime, već planiraju rebalans ovogodišnjeg gradskog budžeta, kojim se predviđa manji priliv planiranih prihoda za deset odsto, ili za svih 950 miliona dinara, koliko će morati da uštede gradske uprave.

Nadležni u Gradskom veću poručuju da će se štedeti u svim delatnostima, ali ne linearno. Tako će mere štednje najmanje pogoditi obrazovanje, zdravstvo i socijalna davanja, dok se najveće uštede, ako je suditi prema zvaničnim informacijama, planiraju u sportu i kod službenih putovanja, reprezentacije i subvencija. Najavljuju se i manje dotacije nevladinim organizacijama i smanjenje rashoda za vozni park i pratećih troškova. Zaposlenima u gradskoj upravi zarade, međutim, neće biti smanjene. Naprotiv, plate za oktobar biće im uvećane za 0,5 odsto, što je, tvrde u Gradskom veću, planiramo u ovogodišnjem gradskom budžetu.

Kresanje troškova i mere štednje odraziće se i na investicije, pa će najveći broj započetih investicionih radova u Kragujevcu, čiji završetak je bio planiran do kraja ove, gotovo izvesno, biti okončan u prvom kvartalu naredne godine, ako ne i docnije. Istovremeno, iz gradske uprave poručuju da se, uprkos smanjenju prihoda, svi dugovi grada uredno servisiraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari