Prijepolju preti novi poplavni talas zbog najavljenih obilnih padavina u Crnoj Gori 1Lim kod Prijepolja/Foto: TV Forum

Zbog opasnosti od novih poplava, koje bi mogle da uslede nakon velikih padavina i povećanog vodostaja Lima i ostalih vodotokova, vanredna situacija je proglašena u Prijepolju.

Lim nosi sa sobom velika stabla i drugu vrstu otpada. Poplavljeno je poljoprivredno zemljište u njegovom priobalju, a sinoć je pod vodom bilo Brodarevo.

Osim u Brodarevu, gde su bile poplavljene dve ulice i izlila se kanalizacija, što su radnici komunalnog preduzeća sanirali, reka se izlila i u naseljima Zaluga i Ivanje.

Vladimir Babić, predsednik opštine Prijepolje, kazao je za Danas da „trenutno nema poplavljenih domaćinstava i drugih objekata, niti evakuisanih stanovnika“, ali da je „ugrožen deo poljoprivrednog zemjišta u priobalju Lima“.

Babić dodaje da je „vodostaj lima u stagnaciji, ali da i dalje preti opasnost od poplava, zbog velikih kiša koje su najavljene za večaras, sutra i pekosutra u Crnoj Gori“.

Prijepolju preti novi poplavni talas zbog najavljenih obilnih padavina u Crnoj Gori 2
Foto: TV Forum

Tvrdi da su ta lokalna samouprava i njen štab za vanredne situacije „spremni da reaguju na novu opasnost od izlivanja reke“.

„Iako je vodostaj Lima trenutno u stagnaciji, on je već prešao nivo od 280 centimetara. Zbog toga smo jutros proglasili vanrednu situaciju i, u saradanji sa predstavnicima JP Srbijavode, koji su sa nama na terenu, preduzimamo dodatne mere zaštite od poplava“, kazao je za Danas Babić.

On je dodao da su „angažovani svi resursi prijepoljskih komunalnih preduzeća i da su se, samoinicijativno, pridružili volonteri“, a potom apelovao na građane da ne prilaze vodotokovima.

Prijepolju preti novi poplavni talas zbog najavljenih obilnih padavina u Crnoj Gori 3
Foto: TV Forum

Na pitanje Danasa da li ta lokalna samouprava može sama da se izbori sa eventualnim većim poplavama i štetama i da li očekuje pomoć države, Babić je rekao da je „podrška već stigla od Srbijavoda“.

„Mi jesmo spremni, ali Lim je nepredvidiv i pomoć ćemo, ukoliko nam bude potrebna, zatražiti od Vlade Srbije. Za sada, najvažnije je to što su sa nama ljudi iz Srbijavoda i zbog toga se osećamo sigurno i bezbedno“, poručio je Babić.

Zaštićen najugroženiji deo grada

„Na svu sreću“, dodao je Babić, „Srbijavode su izgradile obaloutvrde na Limu u Šarampovu, kojse su zaštitile najugroženije područje Prijepolja, pa se Lim izliva samo u Brodarevu, Ivanju i Zalugu, ali to javno preduzeće“, kako je rekao, „planira izgradnju zaštite i na tom području“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari