Prikrivanje identiteta pošiljaoca pretećeg mejla Danasu učinjeno iz Srbije 1Redakcija Danasa Foto: Aleksandar Roknić

U istrazi pretnji koje su upućene listu Danas, dosadašnje informacije ukazuju na to da je prikrivanje identiteta pošiljaoca pretećeg mejla učinjeno iz Srbije, ali su podaci dobijeni kroz komunikaciju sa stranim istražnim organima za sada ograničeni, kako bi se otkrio autor spornog mejla, saopštila je Stalna radna grupa za bezbednost novinara, nakon jučerašnjeg vanrednog sastanka.

Radna grupa, koju čine predstavnici svih novinarskih udruženja i asocijacija, Republičkog javnog tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova, uz posmatračku ulogu predstavnika OEBS-a, na vanrednoj sednici, razmatrala je izveštaje nadležnih organa u slučajevima pretnje redakciji dnevnog lista Danas, pojedinim zaposlenim u ovom listu, kao i nekolicini drugih novinara.

Kako je u pitanju otvorena istraga, detalji nisu za javnu komunikaciju. Novinarski deo Radne grupe je imao priliku da sazna sve detalje o aktivnostima policije i tužilaštva, i kada je reč o međunarodnoj saradnji u ovoj istrazi, i kada je reč o toku istrage u Srbiji. Najveću teškoću za istragu predstavlja pristup detaljnim podacima provajdera, koji služi za kriptovanje poruka, kako bi se sakrio identitet pošiljalaca i samog sadržaja, a koji radi legalno po zakonima Švajcarske.

U dosadašnjoj komunikaciji zasnovanoj na međunarodnoj pravnoj pomoći, dobijeni su ograničeni podaci kako bi se otkrio pošiljalac pretnje koja je privukla i nacionalnu i globalnu pažnju, kao pretnja koja može imati i elemente terorističke pretnje, navode iz Radne grupe i dodaju da su zatraženi dodatni podaci preko nadležnih organa.

Istovremeno, kako je naglašeno, radi se na analizi podataka domaćih provajdera, jer dosadašnje informacije ukazuju na to da je prikrivanje identiteta pošiljaoca učinjeno iz Srbije.

Ali zbog velike količine podataka koje treba analizirati i zbog činjenice da su oni vezani i za podatke koji su traženi od švajcarskih organa, dalji rad se nastavlja. U isto vreme, radi se procena bezbednosti za pomenute novinare, vodeće ljude redakcije dnevnog lista i za samu redakciju, navode iz Radne grupe i dodaju da će, dok ne budu poznati rezultati procene bezbednosti, MUP obezbeđivati prostor u kojem se nalazi redakcija.

Kao jedinstven zaključak, nameće se potreba da se neophodno dodatno radi na unapređenju standarda svih telekomunikacionih kompanija u Srbiji, na rešavanju uočenih tehničkih problema kada je reč o identifikaciji telekomunikacionih podataka, relevantnih za rešavanje slučajeva pretnji upućenih na taj način.

Ovi ostali slučajevi nasilja nad novinarima, pretnje i drugi slučajevi prijavljeni tužilaštvu i MUP-u, ili kroz novinarska udruženja, biće praćeni kroz dnevnu komunikaciju, navode članovi Radne grupe.

Podsetimo, u nedelju 6. novembra, na mejl adresu glavnog i odgovornog urednika lista Danas stigao je preteći mejl u kom se novinari, urednici i kolumnisti našeg lista upozoravaju da bi mogli da završe kao redakcija Šarli Ebdo, zbog nezadovoljstva uređivačkom politikom lista.

Nastavlja se i istraga pretnji Dragojlu Blagoviću

Radna grupa raspravljala je i na temu otvorenog slučaja pretnji novinaru Dragojlu Blagojeviću. „Posle odbacivanja prijave od strane tužilaštva na osnovu informacije nadležnog tela MUP-a, da nije bilo poziva, nastavljena je istraga posle angažmana predstavnika novinarskog dela Stalne radne grupe za bezbednost novinara, koji su ustanovili da je poziva ipak bilo. I u ovom slučaju potrebna je saradnja na međunarodnom nivou i ona je u toku“, napominju iz SRG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari