Prikupljanje potpisa podrške protestima na fakultetima širom Srbije

Profesori podržali građanski bunt, spisak će biti objavljen u petak

Ostavite komentar


  1. Od 105 aktivnih (spisak imena se može videti prostim traženjem istog na internetu) profesora, docenata i asistenata na Pravnom fakultetu u Beogradu – samo je petina podržala građanske proteste. To i ne treba da čudi. Sns je svojim delovanjem i te kako prisutna i infiltrirana u gotovo svaki institut, naučnu ustanovu, organizaciju. U ogromnoj većini svih tih ustanova, institucija, na rukovodećim mestima nalaze se članovi Sns, jednako kao i u upravnim odborima. Ta „pošast“ se svuda raširila, i nekome ponekad sve liči na noćnu moru, horor film. Oni su – svuda oko nas. Našim parama iz budžeta, odrađuje se, generiše i hrani „hobotnica“ i na taj način se održava i produžava“epidemija“. Sve to može delovati zastrašujuće, bezizlazno. To je uostalom – i cilj. Unapred odustati od svake borbe, a ako se ona (borba za slobodu, za izbavljenje iz kandži koje razaraju i samo tkivo naroda) i povede, satrti je u korenu, za nauk drugima koji pokušavaju. Svetlo ipak postoji na kraju tog najmračnijeg tunela u kome smo se obreli. To svetlo je 20-tak hrabrih profesora na Pravnom, kao i polovina takvih na FPN-u, ali i Filozofskom fakultetu. I nemački okupator je na Sutjesci (apsolutno najvažnija bitka u 2.Svetskom ratu, koja je preokrenula tok, upravo neshvatljivom hrabrošću inferiornih) bio višestruku jači, sa domaćim izdajnicima i desetostruku. Naoružan do zuba, dobro uhranjen, sa svim raspoloživim resursima koju moć države (nemačke tada) može da da. Nasuprot njima, tek nekoliko hiljada golorukih, slabo opremljenih, izgladnelih, više ranjenih i bolesnih nego zdravih. Ali – bez dileme i straha. Ko je odneo pobedu, zna cela planeta. A kao im je to pošlo za rukom? Pa, imali su i oni 28 profesora i saradnika – na svojoj strani.

  2. U znak podrške, danas sam se pretplatio listu „Danas“, iako ću naravno nastaviti da im šaljem šaljive komentare, a ne kao RTS-u, kojeg sam čak prestao i da gledam zbog uskraćivanja sloboda govora na RTS-u!

    1. A ako niste znali, čak su na RTS-u, nažalost, nedavno gotovo potpuno ukinuli jutarnju političku emisiju „Talasanje“ na radio Beogradu 1, tj. prepravili su je tako da sada liči na jutarnji program radio Beograda 1, koji sada traje od 6 do 12.

      1. Ne samo da su to ukinuli, već su ukinuli i Mozaik vremena. Emisija je bila nepodobna jer je puštala šta su političari govorili pre dvadesetak i više godina i podsećala narod. Prava borba protiv pilećeg pamćenja.

  3. Molim Vas da javno i jasno objavite kako profesori ostalih fakulteta, ciji fakulteti zvanicno nisu podrzali proteste, mogu da se prijave na listu.
    Ja se prijavljujem. Red. prof. Jovan Radunovic, Elektrotehnicki fakulte Beograd, u penziji.

    1. @jovan radunovic, hvala u ime nas koji se ne usuđujemo da istupimo samostalno u strahu od od još surovije represije i od konačnog gubitka posla.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.