Prikupljanje potpisa podrške protestima na fakultetima širom Srbije 1Foto: Miroslav Dragojević

Pismo podrške građanskim protestima proširiće se sa potpisima svih zainteresovanih profesora univerziteta širom Srbije, a konačan spisak imena biće objavljen u petak, saznaje Danas.

Na Fakultetu dramskih umetnosti u toku je prikupljanje potpisa profesora koji će pismom podržati proteste građana „Jedan od pet miliona“, koji se od decembra organizuju u Beogradu a i drugim gradovima Srbije, po ugledu na kolege sa Filozofskog i Fakulteta političkih nauka.

Inicijativu među kolegama sa FDU pokrenuo je režiser Goran Marković, profesor emeritus ovog fakulteta, koji je na društvenoj mreži Fejsbuk uputio pismo saradnicima, studentima i dekanu FDU Milošu Pavloviću sa predlogom da podrže građanske proteste, podsećajući da je FDU „uvek bio angažovan“ u odbrani ljudskih prava i dostojanstva građana.

„Mislim da je ovo poslednji trenutak da uradimo nešto za mlade ljude koji počinju svoj život u umetnosti i da, kao institucija sa ogromnom tradicijom i ugledom, moramo stati na stranu ljudi koji se na ulicama naših gradova bore za plemenite ciljeve“, naveo je Marković u pismu koje su vrlo brzo i njegove kolege podelile na društvenim mrežama.

Marković za Danas kaže da je čuo dosta pozitivnih reakcija od kolega pojedinačno i da očekuje da se uskoro to i zvanično saopšti.

– Verujem da će se većina naših nastavnika i saradnika priključiti tome. Ta podrška je krenula među profesorima univerziteta, kao jedna grudva koja se kotrlja i sada je pitanje shvatanja trenutka među profesorima i pojedinačno i grupno. Ali verujem da podrška, barem na humanističkim fakultetima, postoji, objašnjava Marković.

Čini se da su i ostali profesori „shvatili trenutak“, jer je pokrenuta inicijativa da se podrška akademske zajednice protestima proširi potpisima zainteresovanih profesora i saradnika sa različitih fakulteta širom Srbije. Kako saznajemo, posle Filozofskog i FPN, potpisi se skupljaju svuda – na Univerzitetu u Beogradu, Univerzitetu umetnosti u Beogradu, koji uključuje i FDU, Univerzitetu u Novom Sadu, Univerzitetu u Nišu i Univerzitetu u Kragujevcu.

– Prikupljanje potpisa je u toku, odziv je dobar, a plan je da saopštenje i lista potpisnika budu objavljeni u petak – pre toga se pojedinačna imena neće iznositi u javnost – a kada bude objavljena, ova inicijativa biće otvorena za dalje potpisivanje univerzitetskih profesora i saradnika, saznaje Danas od jednog od potpisnika.

Na Pravnom fakultetu u Beogradu peticiju je potpisalo za sada 28 profesora i saradnika ove institucije. Kako nam je nezvanično rekao jedan od potpisnika, u pitanju nije pismo podrške protestima i opozicionim partijama, već je akcenat na kritici predsednika Aleksandra Vučića sa ustavno-pravnog aspekta, odnosno načina na koji prekoračuje ustavna ovlašćenja predsednika Republike.

Nijedan fakultet dosad nije pružio institucionalnu podršku građanskim protestima, a to se zasad ne razmatra ni na Univerzitetu u Beogradu. Rektorka UB Ivanka Popović skreće pažnju da su okviri političkog delovanja na univerzitetu utvrđeni odgovarajućim propisima i da nalažu svim članovima akademske zajednice da unutar univerziteta deluju politički neutralno.

– Sa druge strane, građani i građanke su i politička bića i imaju pravo da izraze svoja uverenja, za šta se akademska zajednica, kao nosilac napretka u svakom društvu, oduvek i zalagala. Budući da je opredeljen za jačanje institucija i transparentnost njihovog rada, univerzitet uvažava slobodu mišljenja i izražavanja članova univerzitetske zajednice – istakla je za Danas Popović, koja nije želela da iznosi lični stav o protestima.

Predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu Dino Martinić ističe da pitanje eventualne podrške protestima niko od članova parlamenta nije pominjao, niti je on kao predsednik tu temu stavljao na dnevni red, jer bi time prekršio zakon i Statut UB.

– Zakon o visokom obrazovanju i Statut UB zabranjuju političko, stranačko i versko delovanje. Deo profesora Filozofskog i Fakulteta političkih nauka je podržao proteste i to je u granicama njihove struke, pošto se bave društvom. Među članovima Studentskog parlamenta sigurno ima nekih koji učestvuju u protestima, to je njihovo pravo kao pojedinaca i pojedinki, ali mi kao Parlament za to nemamo zakonskih mogućnosti – ocenjuje Martinić.

Borijan Soković, predsednik Saveza studenata Beograda, kaže za Danas da ta studentska organizacija neće pružati podršku ovim protestima, niti bilo kojoj političkoj opciji, kao što nisu ni ranije.

– Želimo da se distanciramo od bilo kog političkog delovanja. Naš akcenat je na rešavanju studentskih problema – ističe Soković.

Popović: Ja sam lično opozicija

– Savet Beogradskog univerziteta kao telo ima jasno regulisane statutarne obaveze koje se tiču pre svega imovine i materijalnog statusa univerziteta i njegovih članica. Naravno da svako od njegovih članova ima sopstvena politička uverenja i naravno da svako može da ih izrazi. Ako je to uopšte važno, ja sam lično opozicija ovoj vladajućoj većini – kaže za Danas Aleksandar Popović, predsednik Saveta UB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari