Minulih dvadesetak dana selo Temska kraj Pirota bilo je domaćin učesnicima Istraživačko-edukativnog kampa „Stara planina 2010“. Ovo je treći po redu kamp na Staroj planini koji okuplja studente biologije, ekologije, turizma i geografije sa gotovo svih univerziteta u Srbiji. Učesnici kampa radili su na prikupljanju podataka za seosku monografiju, obeležavali pešačke staze u široj okolini Temske i anketirali lokalno stanovništvo o privrednim i turističkim potencijalima sredine. Kamp je smešten u prostorijama Osnovne škole, a na samom njegovom kraju organizovan je festival staroplaninske hrane. Bilo je i desetak studenata volontera iz inostranstva.

Naišli smo na vrlo retke i ugrožene vrste. U kampu su studenti istraživači sa biološkog fakulteta u Kragujevcu, Nišu i Beogradu i sa novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta. Kroz kamp je prošlo oko 250 ljudi, pa je ovo jedan od najvećih ovakvih istraživačkih kampova u Srbiji. Sa nama su i volonteri iz inostranstva, iz Hrvatske, Belgije, Francuske, Holandije, Danske i Češke – kaže jedan od koordinatora kampa Marko Šćiban.

U kampu je bila i studentkinja pete godine biologije na Univerzitetu u Zagrebu Iva Johović iz Našica.

– Ovde sam prvi put. Jako mi se sviđa u Temskoj i mislim da će ovakvih kampova biti još. Ovde je potpuno drugačiji krajolik od mog kraja. Ima puno više zelenila i drugačije su planine. Meštani su jako gostoprimljivi i lepo su nas primili – kaže Iva.

Elizabet Raš iz Kopenhagena student je antropologije. Prvi put u Temskoj i prijatno je iznenađena kako je kamp dobro organizovan. – Upoznala sam toliko različitih ljudi ovde i drago mi je što sam bila sa njima – kaže ona.

Filip Grbović iz Kragujevca je predsednik Ekološko-istraživačkog društva „Mladen Haraman“ koje se bavi istraživanjima u oblasti ekologije, biologije i prirodnih nauka i zaštitom prirode.

– Ovde smo kako bismo upotpunili svoja znanja o biološkoj raznovrsnosti na području Stare planine i kako bismo pomogli zaštiti određenih ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Istraživali smo i raznovrsnost gljiva na određenim lokacijama. Atmosfera je u kampu bila odlična – kaže Filip.

Verica Savić iz Novog Sada je student ekologije i zaštite životne sredine. I ona je prvi put u Temskoj. – Mnogo toga je urađeno i prikupili smo mnogo podataka, što je jako pohvalno – kaže ona.

Biolog iz Valjeva Marko Janković koji je na master studijama u Novom Sadu kaže da je treći put u Temskoj. – Ove godine je organizacija kampa bila najbolja. U jednom trenutku nas je bilo oko dve stotine i desetak stranaca, puno planinara i stručnjaka iz raznih oblasti. Mnogo toga smo istraživali u protekle tri godine, a sada smo se bavili prikupljanjem podataka za monografiju sela – kaže Marko.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Tomislav Pančić kaže da će se ovaj kamp i dalje održavati u selu.

– Trudili smo se da studentima bude što bolje kod nas. Stalno su bili na terenu. Obeležili su i jednu pešačku stazu od Temske do Zavojskog jezera. Imali su i akciju čišćenja kiselog drveta, mnogo su nam pomogli i oko festivala staroplaninske hrane. Angažovali smo pedesetak domaćica koje su spremale specijalitete sa Stare planine. Hteli smo da pokažemo jela koja su pomalo zaboravljena i umešnost naših baka. Kuvao se đuveč od pečuraka sa Stare planine, lovački đuveč, kotlić sa ribom iz Temštice, pasulj organskog porekla. Tu su i proizvodi od mleka i meda, razne vrste hleba, pite, proje, pogače, kolači. Bila je i izložba ručnih radova – kaže predsednik Saveta Mesne zajednice Tomislav Pančić.

Specijaliteti sa Stare planine

Na festivalu staroplaninske hrane su vredne temačke domaćice spremale staroplaninske specijalitete koje su brojni posetioci sa slašću pojeli. Jovka Dinčić je spremila proju, janiju, pitu, vanilice, Mladenka Lilić je pripremila specijalitet ovog kraja „bel muž“. – Sprema se od mladog sira koji stoji 24 sata, posle se istopi u sudu i pomeša sa projanim brašnom. Meša se kašikom, ali samo udesno – kaže ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari