Prikupljeno 3.500 dokumenata o zločinima OVK 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Srbija je prikupila 3.500 dokumenta za zone odgovornosti Dukađini i Drenica i spremna je da ih dostavi Specijalnom tužilaštvu za zločine na Kosovu, rečeno je danas na konferenciji o stradanju Srba i drugih nealbanaca na Kosovu, uz očekivanje da će novi tužilac Džek Smit stupiti na dužnost u septembru.

Ako ih oni ne iskoriste, ostaće nama da ih iskoristimo, biće kao mač nad glavama odgovornih za zločine jer će znati da imamo dokaze, rekao je predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović, navodeći da će na jesen biti gotova dokumetacija i za ostale zone odgovornosti Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Prema njegovim rečima, u prikupljenoj dokumentaciji su popisani zločini, navedeni potencijani izvršioci i prikazana komandna struktura OVK.

U tom tužilaštvu kažu da su neke optužnice gotovo napisane i samo se čeka novi tužilac, rekao je Odalović, napominjući da Komisija koju predvodi nastavlja da ispitajuju lokacije na kojima bi mogla da budu tela žrtava OVK.

Odalović je najavio da će verovatno krajem avgusta ili početkom septembra otići na Košare, jer na tom području ima još šest-sedam nestalih vojnika, čija tela nisu nađena.

Odgovarajući na pitanja o razgraničenju, on je rekao da niko u Srbiji neće pristati da se odgovorni za zločine amnestiraju.

Zamenik srpskog tužilaštva za ratne zločine Mioljub Vitorović je rekao da mu je još pre tri godine iz Tužilaštva za zločine na Kosovu rečeno da ono počinju sa radom do kraja godine i da se takav odgovor stalno ponavlja.

Svedoci koji žele da se pojave pred tim tužilaštvom pitaju nas kada će početi sa radom i mi nastojimo da ih ubedimo da ne gube uverenje ća odgovorne stići kazna, rekao je Vitorović.

On je za presudu Gnjilanskoj grupi, koju je oslobodio Apelacioni sud u Beogradu, rekao da nije sudska odluka i da ne zna zašto je takva, da li zbog neznanja, zle namere ili dodvoravanja nekim pravosudnim instancama.

Podsetio je da je Kasacioni sud zauzeo stav da je oružani sukob trajao do kraja 1999, a možda i duže, ali da je Apelacioni sud za datum uzeo 12 jun 1999, kao i da je pripadnike Gnjilanske grupe mogao da osudi za neko drugo delo, ako već nije za ratni zločin.

Prepričavajući šta je rekao svedok saradnik u tom postupku, Vitorović je naveo da je teroristima plan bio da Gnjilane „očiste“ od Srba, Roma i Albanaca koji su se protivili zločinima.

U tome su uspeli i kada sam držao završnu reč u Gnjilanu je bilo sedam Srba, a niko nije odgovaro za to, rekao je Vitorović, navodeći da možemo da se ljutimo na Hag i Prištinu, ali se on najveši ljuti na Beograd.

Predsednica Udruženja kosmetskih stradalnika Nataša Šćepanović, čiji su roditelji kidnapovani, je rekla da su gradovi na Kosovu etnički očišćeni, a stotine srpskih sela je uništeno.

Za zločine nad Srbima na Kosovu i Metohiji ni po komandnoj ni po ličnoj odgovornosti niko nije pravedno kažnjen, isatakla je Šćepanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari