Italijanska nevladina organizacija COOPI, novopazarsko Komunalno preduzeće Čistoća i opština Novi Pazar, u januaru ove godine započeli su realizaciju pilot projekta sakupljanja i recikliranja papira u ovom gradu. Ministarstvo inostranih poslova Italije za ovaj projekat izdvojilo je 300.

Italijanska nevladina organizacija COOPI, novopazarsko Komunalno preduzeće Čistoća i opština Novi Pazar, u januaru ove godine započeli su realizaciju pilot projekta sakupljanja i recikliranja papira u ovom gradu. Ministarstvo inostranih poslova Italije za ovaj projekat izdvojilo je 300.000 evra i od tog novca nabavljeni su posebni kontejneri i kamion za odvoženje papira. Nabavljeno je 66 kontejnera za karton i papir, a planirano je da se u ovaj grad dopremi još 400. Realizatori programa su saopštili da je u toku prošlog meseca sakupljeno 18 tona kartona i papira čija je tržišna vrednost 100.000 dinara.
U KP Čistoća ocenjuju da je početak sakupljanja i recikliranja papira dao više nego što se očekivalo, jer je za četiri radne sedmice prikupljeno 18 tona papira i za toliko smanjena je količina smeća koja se odvozila na deponiju koja je od grada udaljena više od 20 kilometara. U narednom periodu planiran je početak akcije za odvajanje plastične ambalaže i kampanja Da sve bude čisto. U okviru reorganizacije ovog novopazarskog komunalnog preduzeća, posebno preduzeće biće reciklažni centar. Lokacija za njegovu izgradnju je određena i vrednost posla je 18 miliona evra. Pre pola godine novopazarski opštinski parlament je doneo odluku da se ti poslovi na dvadeset pet godina, povere američkoj firmi. Zagovornici otvaranja reciklažnog centra za smeće na teritoriji novopazarske opštine, tvrde da će na taj način biti otvoreno još 150 novih radnih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari