Sud u severnom, srpskom delu Kosovske Mitrovice biće otvoren u petak, 3. oktobra i to je prva faza u kojoj će raditi samo međunarodne sudije koje će se baviti samo hitnim slučajevima – najavio je juče Dejvid Herlend, glavni zamenik šefa Unmika, na javnoj debati na temu „Dijalog između Prištine i Beograda – sudstvo i policija” u Medija centru u Čaglavici.

Primenjivaće se samo Uredbe Unmika, jer je uz naše posredovanje, Beogradodustao od zahteva da se na severu primenjuju Zakoni Srbije, a Priština da se Ustav Kosova i sa njim usaglašeni zakoni primenjuju na celoj teritoriji Pokrajine – rekao je Herlend.

Kako prenosi KiM radio iz Čaglavice, Herlend je izjavio da je „glavni rezultat dogovora između Prištine i Beograda u oblasti pravosuđa“ i napomenuo da će se „u drugoj fazi, zapošljavanjem sudija Srba i Albanaca, nastojati da sud dobije multietnički karakter“.

Prema njegovim rečima, uz posredovanje Unmika, čiji je cilj da najkasnije do kraja 2008. sud bude prepušten domaćim sudijama i tužiocima, biće nastavljeni pregovori Prištine i Beograda o uspostavljanju pravosuđa na severu KiM. On je najavio da će se istovremeno dijalogom Prištine i Beograda tražiti rešenje i za povratak carine i ingerencija kosovske policije na teritoriji severno od Ibra.

Euleksovi standardi za kosovsku policiju

Euleks je utvrdio standarde za unapređenje rada policije, s kojom će izraditi strategiju za njihovo dostizanje, piše prištinski dnevnik na albanskom jeziku Koha ditore. Standardi koje policija treba da dostigne su postojanost, odgovornost, multientičnost, oslobađanje od uticaja politike, ispunjavanje međunarodno priznatih profesionalnih standarda i evropska iskustva. Kako se navodi, pre izrade plana za ostvarivanje standarda, Eleks će do kraja jeseni izvršiti procenu aktuelnog stanja u Kosovskoj policijskoj službi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari