Berba kukuruza u regionu Mačve zaustavljena je zbog lošeg vremena nakon što je obrano 20 odsto zasejanih površina, saopštio je šabački Zavod za poljoprivredu. Taj zavod pokriva teritoriju grada Šapca i opština Obrenovac, Vladimirci, Koceljeva i Bogatić u kojima je kukuruzom zasejan na 68.500 hektara.


Stručnjaci procenjuju da će u tom regionu prosečan rod biti oko 5,5 tona po hektaru, što je za pola tone manje nego 2009. godine. Prosečan prinos u izuzetno rodnim godinama je do 6,6 tona po hektaru.

„Kvalitet zrna je dobar ali je činjenica da će berba kukuruza

kasniti bar dve sedmice u odnosu na uobičajenu. Zbog toga će i pšenica biti zasejana van optimalnog roka“, kazala je predstavnica Zavoda za poljoprivredu Svetlana Zlatarić. Ona je dodala da je prosečan rod kukuruza oko 5,5 tona po hektaru i da se kreće u rasponu od četiri tone u brdskom regionu Koceljeve do sedam tona po hektaru u regionu Bogatića.

Zlatarićeva je rekla da je trenutna vlažnost zrna od 18 do 26

procenata, dok je JUS standard za kukuruz 14 procenata kao i da poljoprivrednici još ne prodaju ovogodišnji rod. U Zavodu navode da je pored kiše berbu usporila i zastarela poljoprivredna mehanizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari