Realizacija planiranih remonata na osnovnoj rudarskoj mehanizaciji i ostvarenje bilansa proizvodnje otkrivke i uglja trenutno su prioritetetne obaveze zaposlenih na Površinskom kopu „Drmno“.

Kada je reč o proizvodnji dosadašnji rezultati upućuju na konstataciju da se planovi proizvodnje u rudarskom sektoru ostvaruju. Što se tiče realizacije ovogodišnjih remontnih aktivnosti može se konstatovati da remonti osnovne rudarske mehanizacije ulaze u završnu fazu uprkos problemima koji prate ovu aktivnost. Na ovom ugljenokopu se obavlja remont osnovne rudarske mehanizacije koja radi u sklopu trećeg jalovinskog sistema za otkrivanje uglja. Kako saznajemo, remont ovog rudarskog sistema biće produžen, tako da će sistem startovati nešto kasnije od planom predviđenog roka. Pored ove cinjenice, uz mobilizaciju svih kadrovskih i tehničkih potencijala, remont osnovne rudarske otkopne mehanizacije koja radi u sklopu drugog jalovniskog sistema započeo je u skladu sa planom sredinom septembra. Po završetku ovog, predstoji remont bagera vedričara 710, koji radi u sklopu prvog jalovinskog sistema, čime se stavlja tačka na ovogodišnje remontne aktivnosti na Površinskom kopu „Drmno“.

Investiciona opravka osnovne rudarske mehanizacije ključna je aktivnost u smislu pripreme mehanizacije za rad u narednom jednogodišnjem periodu, a posebno u otežanim uslovima tokom zimskog perioda, izjavio nam je Zoran Milošević, direktor Površinskog kopa „Drmno“. Na pitanje da li će svi poslovi biti završeni do ulaska u zimski rezim rada Milošević je odgovorio: -Očekujem da će svi poslovi biti završeni na vreme i da će rudarska mehanizacija imati potreban nivo pogonske spremnosti i da će raditi bez većih problema u zimskom periodu. Nama je preostalo da do početka rada u otežanim uslovima završimo remont drugog i trećeg jalovinskog sistema i remont bagera vedričara 710, na kome je predviđeno da se izvrši zamena kompletne kranske staze. Zbog tehničkih problema remont trećeg jalovinskog sistema produžen je za 15 dana i očekujem da će prvih dana oktobra sistem biti spreman za uključivanje u proizvodni proces. Ovih dana otpočeo je remont rudarske mehanizacije koja radi u sklopu drugog jalovinskog sistema i prema planu svi poslovi treba da se završe do sredine oktobra. Nakon toga sledi remont bagera vedričara 710. -Za nas je važno da u drugoj polovini oktobra budu u proizvodnom procesu svi veliki rudarski sistemi kojima se otkriva ugalj i objektivno treba očekivati da će tako i biti. To će nam omogućiti da do početka zimskog perioda otkrijemo planirane količine uglja i da ispoštujemo dinamiku napredovanja kopa „Drmno“. Sasvim je izvesno da ćemo do ulaska u zimski period obezbediti adekvatne rezerve otkrivenog uglja, kojima se obezbeđuje nesmetan rad rudarske mehanizacije koja radi na iskopavanju uglja i kontinuirano, stabilno i kvalitetno snebdevanje termokapaciteta u Drmnu i Kostolcu, kazao je Milošević

Pored ovih aktivnosti, prema rečima Miloševića, na PK „Drmno“ sprovode se i aktivnosti na sređivanju puteva, obeležavanju viskonaponskih kablova, kao i izradi specijalnih alata za čišćenje mehanizacije u zimskom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari