Pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade preventivno obišli sve vodotokove u Šumadiji 1Foto: Grad Kragujevac

 

U skladu sa upozorenjem Republičkog hidrometeorološkog zavoda na vremenske nepogode i značajnu promenu vremena – obilne padavine, grad i olujni vetar, sva raspoloživa mehanizacija za reagovanje u slučaju elementarnih nepogoda i ljudstvo nalaze se od sinoć u stanju pripravnosti, kako u Kragujevcu, tako i na području Šumadije, ističe Zoran Kočović načelnik Uprave za vanredne situacije.

Na vodotokovima prvog reda, prema informaciji JP „Srbijavode” trenutno nema porasta vodostaja, problematičnih, a ni kritičnih tačaka. Ista je situacija i sa vodotokovima drugog reda.

Prema rečima Zorana Kočovića, pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade obišli su jutros sve vodotokove na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga na mestima gde je u prethodnom periodu bilo opasnosti ili izlivanja. To su: reka Lepenica (u naselju Kozujevo, kao i mesta ulivanja bujičnih vodotokova), Ždraljica u naselju Beloševac kod Krive ćuprije, Uglješnica u naselju Petrovac i nizvodno, Grošnička reka i Bresnički potok u Ilinoj vodi.

Svi vodotokovi su u svom koritu i trenutno nema opasnosti od izlivanja, poručuju iz Uprave za vanredne situacije.

Takođe, radarski centri Bešnjaja i Bukulja raspolažu dovoljnim količinama protivgradnih raketa, a u magacinima Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu i javno – komunalnim preduzećima, nalazi se dovoljna količina džakova sa peskom, dok tim za postavljanje mobilnih brana raspolaže sa barijerama u dužini od 400 metara.

– Intenzivno se prati kretanje vremenskih nepogoda i u skladu sa tim preduzimaju neophodne mere, kaže Kočović i dodaje da se formiranje fonta oblačnosti sa većom količinom padavina na području Šumadije očekuje tokom popodneva.

Da podsetimo, zbog upozorenja na vremenske nepogode na osnovu upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda za područje Srbije na vremenske nepogode i značajnu promenu vremena, u subotu, 5. avgusta, Ministarstvo unutrašnjih poslova – Sektor za vanredne situacije uputio je sinoć upozorenje svim komandantima Štabova za vanredne situacije na području Šumadije za preduzimanje preventivnih i operativnih mera.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari