Ovogodišnji Sabor narodnog stvaralašatva „Vrela Homolja“, osmi po redu, održaće se u Žagubici od 26. do 28. juna, u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice i Turističke organizacije, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave. Na otvaranju manifestacije, nakon defilea učesnika i kulturno-umetničkog programa, održaće se Smotra filmskih ostvarenja o Homolju. Istog dana, u galeriji ULUH-a u Žagubici počeće Međunarodna likovna kolonija „Homo art 2009“, uz izložbu prošlogodišnjih radova. U Dečjem vrtiću „Poletarac“ biće organizovane „Igrarije dece Homolja“, uz zabavni program i maskenbal za najmlađe.

U foajeu Kulturno-prosvetnog centra u Žagubici biće otvorena izložba narodnih rukotvorina i lovačkih trofeja, uz održavanje sportsko-ribolovnog takmičenja u pecanju patrmke na vrelu Mlave. Na platou ispred opštinskog zdanja održaće se Smotra muzičko-kulturnog stvaralaštva „Homoljsko poselo“, dok će na vrelu Mlave biti organizovana prodajna izložba meda, sira i rakije, po kojima je Homolje poznato i van granica naše zemlje. Takođe, biće priređene i prodajne izložbe homoljskog lekovitog bilja i suvenira sa simboličnim obeležjima žagubičkog kraja.

Završnog dana manifestacije, 28. juna, u crkvi Svete Trojice u Žagubici, održaće se sveta arhijerejska liturgija a potom, na platou pored vrela Mlave, koncert folklornih grupa gostujućih kulturno-umetničkih društava. Istog dana biće organizovan i program „Zlatne ruke Homolja“, otvaranjem izložbe starih zanata i nadmetanjima u spravljanju tradicionalnih jela i izradi ručnih radova. Manifestacija će biti završena Saborom starog srpskog pevanja „Srpski poj od iskona“, koji će se održati u porti žagubičke crkve. Kako ističu organizatori, cilj održavanja ove manifestacije jeste oživljavanje, očuvanje i negovanje kulture, običaja i starog srpskog pevanja homoljskog kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari