Priština najavljuje ponovnu istragu protiv Veselinovića 1Zvonko Veselinović Foto: MUP Srbije, arhiva

Ministar unutrašnjih poslova privremenih vlasti u Prištini Dželjalj Svečlja najavio je da će policija ponovo aktivirati postupak protiv kako kaže, „kriminalne grupe Zvonka Veselinovića“, koju je sankcionisalo američko ministarstvo finansija, prenosi Radio-televizija Srbije.

Svečlja je, kako prenose mediji na albanskom, rekao da policija radi na obnavljanju dosijea Veselinovića i drugih osoba i da kompletira dokumentaciju, kako bi nakon prikupljanja informacija bili uhapšeni.

„Kosovska policija radi na tome da ponovo ažurira dosijee tih lica, tako da će, kakve god dokaze imamo, policija preduzeti mere. Očekujemo i od naših saradnika, saveznika, da nam daju informacije o svim kriminalcima kako bismo mogli da uhapsimo, ne samo njih, već sve. Dovršavamo njihove dosijee“, naveo je Svečlja.

Naglašava da se ponovo pokreću sve istrage protiv te grupe ljudi.

„Videćemo da li je u prošlosti bilo nazadovanja. Uprkos nalozima za hapšenje, nikada nisu uhapšeni. Sve će to biti deo istrage“, istakao je Svečlja i dodao kako veruje da će policija dobiti još veću podršku vlade.

Direktor KP: Na listi SAD-a su, ali to nije osnov za hapšenje

Kosovska policija ne može da preduzme ništa protiv Milana Radoičića, Zvonka Veselinovića i drugih kojima su SAD početkom decembra uvele sankcije, bez pravnog osnova. Delovaće ukoliko postoji sumnja da su izvršili krivična dela, kazao je danas direktor Kosovske policije Samedin Mehmeti, javlja portal KoSSev pozivajući se na Zeri.

Za razliku od direktora KP, kosovski ministar unutrašnjih poslova kazao je svega dan ranije da je pokrenuta istraga protiv Veselinovića i drugih i da se vrši ažuriranje dosijea, kako bi mogli da ih uhapse.

To što su Veselinović, Radoičić i drugi stavljeni na listu američkog ministarstva finansija, ne znači da postoji pravni osnov da se protiv njih preduzmaju bilo koje radnje, tvrdi Mehmeti.

Ipak, kaže i da će da preduzmu konkretne radnje, ukoliko budu imali informacija u vezi sa kriminalnim radnjama.

„Ukoliko tužilašvo bude zatražilo to od nas, mi ćemo postupiti. Ukoliko dođemo do informacija u vezi sa kriminalom, mi ćemo delovati, ali nemamo zakonski osnov i nemamo mogućnost da delujemo samo zbog toga što su na crnoj listi. Međutim, ukoliko tužilaštvo smatra da te radnje predstavljaju krivično delo, mi smo apsolutno na raspolaganju da delujemo i delovaćemo protiv svakoga za koga je to potrebno“, izjavio je Mehmeti.

Za razliku od Mehmetija koji tvrdi da će policija delovati „ukoliko dođe do informacija u vezi sa kriminalom“, kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla), je samo dan ranije izjavio da se radi na obnavljanju dosijea Zvonka Veselinovića i drugih, kako bi nakon prikupljanja informacija oni bili uhapšeni.

„Kosovska policija radi na tome da ponovo ažurira dosijee ovih lica, tako da će, kakve god dokaze da imamo, policija preduzeti mere. Očekujemo i od naših saradnika, savezničkih država, da nam daju informacije o svim zločincima kako bismo mogli da ih uhapsimo, ne samo njih, već sve. Dovršavamo njihove dosijee“, rekao je Svečlja.

Podsetimo, Ministarstvo finansija SAD objavilo je početkom decembra ažurirani spisak lica pod američkim sankcijama.

Među ažuriranim imenima je 16 lica, od kojih 13 sa Kosova, a među kojima su nekadašnji visoki zvaničnik Kosovske policije Željko Bojić, potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, srpski biznismen Zvonko Veselinović, njegov brat –  Žarko, te više drugih biznismena sa Severa Kosova.

Ovo ministarstvo SAD označilo je Zvonka Veselinovića kao vođu kriminalne grupe i kao jednu od „najozloglašenijih korumpiranih ličnosti na Kosovu“, a dok su Milana Radoičića definisali kao člana iste grupe.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari