Priština: Petkoviću nije dozvoljen ulazak na Kosovo jer podstiče mržnju 1Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Petru Petkoviću nije dozvoljen ulazak na Kosovo jer je tokom ranijih poseta „podsticao mržnju“, poručili su iz Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore Kosova.

Kako su rekli iz Ministarstva za list Koha ditore, Petković je garantovao da će njegove posete Kosovu biti organizovane, „izbegavajući u potpunosti provokacije i izjave koje to eventualno podstiču“.

„Nasuprot preuzetoj obavezi i opredeljenju da će se uzdržati od provokativnih i podstrekavajućih izjava mržnje, on je u poslednje tri posete otvoreno koristio jezik mržnje i huškanja, što je kulminiralo poslednjom posetom inauguraciji tzv. univerziteta u Severnoj Mitrovici“, rekli su iz Ministarstva.

Polazeći od toga, Vlada Kosova nije mu dozvolila da uđe na Kosovo za posetu najavljenu za 3. i 4. septembar, dok je ostatku delegacije ulazak odobren.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM, Petković je, tokom posete Kosovu, planirao da poseti nekoliko poslovnih subjekata u kojima je država Srbija ponudila nova radna mesta.

Kancelarija je u saopštenju navela da Srbija smatra zabranu „flagrantnim kršenjem sporazuma o slobodi kretanja i sporazuma o zvaničnim posetama“.

„Ova zabrana i nezakonito ponašanje Prištine svakako će biti tema budućih razgovora u Briselu, posebno s obzirom na to da je poseta najavljena na vreme i u skladu sa dogovorom“, kaže se u saopštenju.

To je treći put da se Petkoviću u poslednje vreme ne dozvoljava poseta Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari