Režimu bila potrebna priznanja, ostao je propagandni kusur: Šta se dešava sa ljudima u pritvoru zbog incidenata ispred Skupštine grada Beograda? 1FoNet/Marko Dragoslavić

Deset dana nakon nasilnih incidenata ispred Skupštine grada Beograda, od tridesetak privedenih u klasičnom pritvoru ostale su četiri osobe.

Na njih se u novogodišnjoj noći osvrnuo i Zoran Kostić Cane, frontmen grupe Partibrejkers, tokom nastupa u Novom Sadu.

„Dok se mi danas veselimo, dok čekamo Novu godinu, ne zaboravite da neki mladi u pritvoru isto čekaju Novu godinu. Budite sa njima, mislima i srcem“, rekao je Kostić.

Četiri osobe koje su u pritvoru dočekale Novu godinu, sumnjiče se da su 24. decembra, tokom trajanja protesta ispred zgrade Skupštne grada Beograda, počinile krivična dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi illi javnom skupu, kao i delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Kako je nedavno saopštio Viši sud u Beogradu, pritvor je određen za A. M. (1984), R. S. (1965), T. B. (1997) i J. P. (1969). Pritvor je određen zbog, kako je istaknuto, postojanja okolnosti koje ukazuju da će u kratkom periodu ponoviti krivično delo.

Srđan Milivojević, član Demokratske stranke koji je bio prisutan te večeri kada je došlo do incidenata, ističe da je i ljudima koji su i dalje u pritvoru verovatno bila ponuđena “sramna nagodba” da priznaju da su pozivali na rušenje ustavnog poretka.

– Niko od prisutnih na protestu ispred zgrade gradske skupštine sasvim sigurno nije rušio ustavni poredak, sve i da je bacio kamenicu. Jedini koji ruši ustavni poredak je Aleksandar Vučić koji je svom koalicionom partneru Aljbinu Kurtiju za Novu godinu omogućio kretanje kroz Srbiju sa tablicama nepostojeće države. Vučić je to uradio samo kako bi popustio međunarodni pritisak izazvan dokazanom krađom izbora, kaže Milivojević.

Osim četvoro u klasičnom pritvoru, sud je prema još šest osoba odredio meru zabrane napuštanja stana bez primene elektronskog nadzora, odnosno nanogice. Među ovim osobama, ima i onih rođenih 2005, odnosno 2004. godine, kao i jedno lice rođeno 2000. godine.

Paralelno, sedam osoba je sa tužilaštvom potpisalo sporazume o priznanju krivičnog dela. Kazne za nasilničko ponašanje i u nekim slučajevima i pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja su sve bile uslovne, i iznosle su od tri do šest meseci. Paralelno, izricane su i novčane kazne u rasponu od deset do dvadeset hiljada dinara.

Prema Milivojevićevim rečima, činjenica da su za krivično delo pozivanja na nasilnu promenu ustavnog poretka izricane novčane kazne koje su manje od onih koje je izricao predsednik Narodne skupštine, pokazuju pravu suštinu ovih postupaka.

– Režimu Aleksandra Vučića su nasušno bila potrebna ova priznanja, zarad propagande koju emituje sa svojih tabloida. Svi koji su potpisali sporazum, nisu to učinili zbog toga što priznaju delo, već zbog toga što su bili izloženi pritisku da će biti ostavljeni u pritvoru. Razgovarao sam sa dvojicom ljudi koji su bili pušteni iz pritvora i koji su mi rekli da su bili izloženi pritiscima da potpišu sporazum. Pošto su odbili, tužilaštvo je i za njih tražilo pritvor, ali je sud taj predlog odbacio, ističe Milivojević.

On dodaje da ne može da isključi mogućnost da će protiv onih koji nisu potpisali sporazum tužilaštvo podići optužnicu.

– Mi smo odavno zapali u tiraniju, a tiranin se neće ustručavati da posegne za bilo čime ako oceni da može da mu koristi u odbrani svog svevlašća i samovlašća. Pravosuđe je odavno izgubilo autonomiju, ali ipak ima časnih sudija i tužilaca koji, ostajući verni zakonu i Ustavu, čuvaju čast profesije, zaključuje Milivojević.

Ukoliko budu osuđeni, osumnjičenima prete višegodišnje kazne. Naime, Krivični zakonik za delo pozivanje na naslinu promenu ustavnog uređenja propisuje zatvorsku kaznu u rasponu od šest meseci do pet godina.

S druge strane, kazna za nasilničko ponašanje na javnom skupu koje se stavlja na teret osumnjičenima, iznosi od jedne do pet godina u zatvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari