Zaštitnik građana tražio od Jukoma dokaze da je policija koristila prekomernu silu na protestu ispred Skupštine grada 1Foto: Katarina Živanović

Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom) naveo je da im je Zaštitnik građana, povodom njihovog saopštenja da je policija upotrebila prekomernu silu na protestu ispred Skupštine grada, tražio dokaze za to.

„Povodom našeg saopštenja za javnost u kojem navodimo da je policija upotrebila prekomernu silu na protestu ispred Skupštine grada Beograda 24. decembra 2023. Zaštitnik građana nam je 29. decembra 2023. godine tražio da dostavimo dokaze za te navode, iako su isti javno dostupni“, naveo je Jukom.

Kako su dodali, Zaštitniku su dostavili snimke koji su im bili dostupni, i pozvali su građane da dostave snimke na adresu [email protected].

Podsetimo, Jukom je nakon protesta upozorio na nesrazmerno korišćenje sredstava prinude od strane policijskih službenika prema građanima koje su zabeleželi brojni video zapisi dostupni na društevnim mrežama i u medijima.

Kako su tada istakli, ovakvim postupanjem krše se osnovna prava građana na slobodu i bezbednost, ali i pravo na javno okupljanje.

“Sredstva prinude, kao posebno policijsko ovlašćenje mogu biti primenjena samo u zakonom propisanim uslovima i na način koji je propisan zakonom – primena policijskog ovlašćenja mora biti srazmerna potrebi zbog koje se preduzima. Između više policijskih ovlašćenja primeniće se ono kojim se zadatak može izvršiti sa najmanje štetnih posledica i za najkraće vreme. Upotreba sredstava prinude je poslednje policijsko ovlašćenje koje se primenjuje onda kada ni jedno drugo policijsko ovlašćenje nije moglo da posluži svrsi”, naveli su iz Jukoma.

Snimci koji su, kako je istaknuto, u noći između 24. i 25. januara obišli čitav svet na kojima se vidi kako po više policijskih službenika službenim palicama tuče građane koji su protestovali ispred Skupštine grada ne pokazuje srazmernu primenu policijskih ovlašćenja, već upravo suprotno – prekomernu upotrebu sile prema građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari