Privatni vodovod meštana Malog Izvora prešao je u ruke JKP "Vodovod" u Zaječaru, sudski spor je u toku, a iz "Vodovoda" optužuju Danas 1Foto: M.S. / Danas

Prema rečima meštana Malog Izvora kod Zaječara problem sa vodom je nastao od kad se JKP “Vodovod” Zaječar proglasio nadležnim za, kako oni tvrde, njihov privatni vodovod „Studena“. To zaječarsko preduzeće, kako oni tvrde, od početka godine očitava njihove vodomere i šalje im račune za utrošenu vodu.

Kako oni tvrde za Danas, ne postoji dokument o preuzimanju, niti postoji ugovor između JKP “Vodovod” i korisnika „Studene“ i vlasnici ovog privatnog vodovoda to smatraju nezakonitim otuđenjem.

“Zanimljivo je da u našem selu postoje još dva manja privatna vodovoda, ali JKP „Vodovod“ njima ne očitava vodomere, kao ni meštanima u tri okolna sela. „Vodovod“ to pravda odlukom kojom je Mesna zajednica „Mali Izvor“ predala naš vodovod gradu na upravljanje. Međutim, MZ “Mali Izvor” je to uradila bez saglasnosti i obaveštenja vlasnika vodovoda „Studena“, pa je samim tim njena odluka nevažeća”, ističe za Danas Slobodan Petrović iz Malog Izvora.

On kaže da je vodovod „Studena“ privatni vodovod, i da ga nije gradila ni Mesna zajednica, ni grad Zaječar, već deo meštana Malog Izvora sopstveni sredstvima i radom.

Petrović dodaje da se pominje Odluka Skupštine grada iz 2016. godine o vodosnabdevanju, međutim nigde u toj odluci ne stoji da seoski vodovodi moraju biti uzeti ili predati gradu na upravljanje.

Privatni vodovod meštana Malog Izvora prešao je u ruke JKP "Vodovod" u Zaječaru, sudski spor je u toku, a iz "Vodovoda" optužuju Danas 2
Foto: M.S. / Danas

“Štaviše, na inicijativu tehničkog direktora JKP „Vodovod“ Nikole Šarčevića, krajem decembra 2021. godine održan je sastanak, a 15. januara ove godine i zbor, na kome su se vlasnici izjasnili protiv prelaska „Studene“ u nadležnost grada. Međutim, namera Šarčevića je bila drugačija, jer su, uprkos očiglednom protivljenju, računi počeli da stižu, prvi za decembar prošle godine”, objašnjava naš sagovornik i dodaje:

“Pored toga, skupljeno je 90 potpisa vlasnika-ortaka u „Studeni“ i to je dostavljeno „Vodovodu“ i Gradskom Veću, a 9. jula održan je još jedan zbor ortaka u vodovodu „Studena“ na kome je potvrđeno da se ortaci ne slažu sa prelaskom njihovog vodovoda u nadležnost grada i da ne stoje iza odluke Mesne zajednice. Ali, i dalje je „nikom ništa“, gradske vlasti se prave gluve i neme. Nikakve reakcije sa njihove strane”.

Sagovornik Danasa kaže da su ortaci u vodovodu „Studena“ tražili zapisnike sa sastanka i zbora koje je organizovala MZ „Mali Izvor“, međutim dobili su odgovor da je te zapisnike teško pronaći, da je za to potrebno angažovanje brojnog osoblja, kao i da će im za to trebati oko 40 dana.

“Vlasnici „Studene“ bi sklopili ugovor sa nekom ovlašćenom firmom za održavanje vodovoda (kako nalaže Zakon o komunalnim delatnostima), ali sada to ne mogu dok se ne reši spor oko vlasništava i nadležnosti nad vodovodom.

Za to vreme, isporuka vode tokom letnjih meseci najgora je bila, kako meštani tvrd, baš ove godine.

Ranijih godina se znao režim puštanja i zatvaranja vode iz rezervoara, dok ove to se radi nasumično, pa žitelji tog sela ne mogu da se organizuju oko obezbeđenja vode za stoku.

„Čak su iz JKP „Vodovod“ nagovestili da će tokom letnjih meseci da cisternama obezbeđuju vodu, ali to nisu uradili”, navodi Petrović.

Prema njegovim rečima, vrhunac je bio izveštaj iz Higijenskog zavoda u Zaječaru koji je pokazao da voda nije za piće jer u njoj ima fekalnih bakterija.

“To znači da JKP „Vodovod“ u Zaječaru ispostavlja račune, a voda em nije za piće, em je nema u dovoljnim količinama. Vlasnici vodovoda „Studena“ su pismenim putem, čak i preko advokata, ukazivali „Vodovodu“ da nemaju nikakav sklopljen ugovor sa njima, međutim, do danas nema nikakvog odgovora. Vlasnici i ortaci se ne odriču svog vlasništva, a naredni korak je utvrđivanje vlasništva sudskim putem”, zaključio je Petrović.

Milinka Milosavljević ističe za Danas da je bez vode skoro mesec dana.

Privatni vodovod meštana Malog Izvora prešao je u ruke JKP "Vodovod" u Zaječaru, sudski spor je u toku, a iz "Vodovoda" optužuju Danas 3
Foto: M.S. / Danas

“Pošto smo mi na bradu, čim je malo veća vrućina nemamo vodu. Ovo traje već mesec dana. Da ne dođe do zabune, slično je bilo i ranije, a sada kada je grad preuzeo vodovod, stižu nam računi, a vode nema”, ističe ona.

Prema njenim rečima, vodovod u selu Mali Izvor izgradili su meštani, ne Mesna zajednica, ne grad, već oni sami.

“Moj otac je jedini živi svedok izgradnje tog vodovoda koji je napravljen sedamdesetih godina prošloga veka. Možete zamisliti kako je gradnja izgledala kada su džakove sa cementom i peskom nosili na leđima. Tada je selo imalo 400 domaćinstava i bilo je vode za svakog, a sada nas je mnogo manje, a vode nema. Šta se to dešava”, pita se ona i dodaje:

“Članovi Mesne zajednice nikog nisu pitali, već su samo predali naš vodovod gradu”.

Sa druge strane, na Danasova pitanja upućena JKP „Vodovod“ u Zaječaru, odgovor je dao tehnički direktor Nikola Šarčević.

On je prvo kazao da se „Danas bavi radom njihovog preduzeća samo u negativnom smislu“, ka o i da ne prenosi objektivno njihove odgovore“.

Kako je Šarčević dodao, laži i izmišljotine su predmet našeg interesovanja, odnosno „mi bismo voleli da obmanemo naše čitaoce“, te zbog toga oni nisu merodavni da daju odgovore za odnos vodovoda “Studena” i GU Zaječar.

Takođe, on je ocenio da naša pitanja nisu profesionalna, da su nerazumna, zlonamerna i netačna.

Šarčević je, ipak, priznao da problema u vezi sa vodom u Malom Izvoru ima, naročito u sušnom periodu, i da vode ima dovoljno, ali ne za zalivanje i „nezakonito korišćenje“.

On je kazao i to da od preuzimanja vodovoda krajem 2021. godine, stanje se znatno poboljšalo, uz hlorisanje, popravke uličnih i privatnih kvarova, ali da mali deo meštana ne želi da plaća vodu, a da je koriste, pa neobjektivno prikazuju stanje u selu.

“Vas, kao novinare, koji bi trebalo da se bave istraživačkim radom, upućujemo da pre objave teksta pročitate zakone o javnoj svojini i komunalnim delatnostima, kako bi bili u stanju da razumete da na teritorij grada može postojati samo jedan privredni subjekat ovlašćen za vodosnabdevanje, kao i da udruženje građana ne može biti vlasnik infrastrukturne mreže distributivnog sistema u putnom zemljištu. Ne možete biti vlasnik nečega što se ne nalazi na vašoj katastarskoj parceli ni kao fizičko lice, ni kao privredni subjekat”, zaključio je Šarčević.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari