Privatni vrtići odložili obustavu rada do 21. novembra 1Foto: Pixabay/Esi Grünhagen

Skupština Saveza udruženja privatnih predškolskih ustanova Beograda donela je danas odluku da se najavljena obustava rada odloži do utorka, 21. novembra, do kada očekuju odgovore nadležnih institucija o dilemama u vezi sa subvencijama za plaćanje privatnih vrtića.

Skuština Saveza udruženja privatnih predškolskih ustanova Beograda saopštila je da je postignut pomak i ostvarena mogućnost da privatne predškolske ustanove odaberu da li će u budućem radu omogućiti roditeljima da nastave da subvenciju dobijaju na isti način kao i do sada ili će se javiti na javni poziv Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu i uz saglasnost roditelja ta sredstva primati na svoj račun“, navodi se u saopštenju Saveza.

Iz tog udruženja kažu da tekst nove odluke, koja je vrtićima dostavljena 15. novembra, uz tekst javnog poziva i propratni dopis Sekretarijata, sadrže mnogo pravnih i tehničkih nejasnoća.

Pravni zastupnik Saveza udruženja privatnih predškolskih ustanova uputio je na adrese Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, Ministarstva finansija, Uprave za trezor, kabineta gradonačelnika Beograda, Zaštitnika građana, Privremenog organa upravljanja Grada Beograda, kabineta predsednika Srbije i premijerke sledeća pitanja:

1. Zašto javnom pozivu nije prethodila argumentovana javna rasprava?

2. Zašto uz javni poziv nismo dobili i tekst ugovora koje bi potpisivale privatne predškolske ustanove ukoliko se opredele za taj model? Zašto nije priložena forma teksta saglasnosti koju potpisuju roditeli?

3. Zašto je prijavljivanje na javni konkurs vremenski ograničeno samo na period od 16 – 23. novembra?

4. Da li će ustanove koje se ne jave na javni poziv biti diskriminisane?

5. Da li će roditelji moći da biraju ustanovu u kojoj će koristiti svoje pravo na naknadu, ili će biti upućivani samo na izbor ustanova sa spiska ustanova prijavljenih na javni poziv?

6. Po kom zakonskom osnovu se ustanovama garantuje da neće morati da pređu na budžetsko poslovanje?

7. Šta se dešava u situaciji ako se ustanova prijavi na javni poziv, ali ne dobije saglasnost svih roditelja za prenos sredstava na njen račun?

8. Šta se dešava ukoliko roditelji koji su dali saglasnost za prenos sredstava na račun ustanove odluče da saglasnost povuku?

Iz Saveza udruženja privatnih predškolskih ustanova su apelovali na sve privatne predškolske ustanove da budu strpljive i sačekaju sa odlukom o prijavi na javni konkurs do utorka 21. novembra, kako bi odluku donele na osnovu relevantnih informacija.

Podsetimo, privatni vrtići su nezadovoljni zbog najnovije odluke koju je usvojio Privremeni organ grada Beograda po kojoj novac po osnovu subvencije za plaćanje privatnih vrtića Grad ubuduće neće uplaćivati roditeljima, već direktno na račune privatnih predškolskih ustanova.

Vlasnici privatnih vrtića smatraju da će im time poslovanje biti ugroženo, budući da će na isplatu novca morati da čekaju od 45 do 90 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari