Priveden na informativni razgovor zato što je učestvovao u performansu "Birački spisak vam je kao kupus" 1Foto: Vladimir Stojičević

Odbornik u Skupštini Bora, Vladimir Stojičević, pozvan je u petak na informativni razgovor, zbog učešća u performansu „Birački spisak vam je kao kupus“ ispred Skupštine u gradu bakra.

Za Danas kaže da mu nije jasno zbog čega ga je policija pozvala, jer u državi Srbiji ima dosta važnijih slučajeva koji nisu rasvetljeni, od ubistva Olivera Ivanovića, Cvijana, pada helikoptera, Jovanjica, Krušika, tetke iz Kanade pa do fantomskih birača i adresa.

Prema njegovim rečima, na poziv mladih aktivista da učestvuju u performansu „Birački spisak vam je kao kupus“ iz drugih gradova, odazvali su se i oni iz Bora.

“Ideja je bila da predstavnicima vlasti na šaljiv način ukažemo na manjkavosti trenutnog izbornog sistema kao i na niz neregularnosti koje su se desile na poslednjim lokalnim i parlamentarnim izborima. Performans se odigrao u isto vreme  u više gradova širom Srbije, a jedan od gradova je i grad Bor. Ispred zgrada gradskih uprava ostavili smo raskupusane glavice kupusa sa parolom “Birački spisak vam je kao kupus”, i na taj način performansom smo ukazali da SNS vlast manipuliše izbornom voljom građana”, objašnjava Stojičević.

On ističe da je ova akcija usledila nakon odgovora Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na zahtev za formiranje stručne komisije koja treba da utvrdi i naloži ispravljanje nepravilnosti u jedinstvenom biračkom spisku.

Priveden na informativni razgovor zato što je učestvovao u performansu "Birački spisak vam je kao kupus" 2
Foto: Glasno za omladinu

“U svom odgovoru dan ranije resorno Ministarstvo navodi da je birački spisak javno dostupan dokument svim građanima, što je direktna zamena teza i ignorisanje zahteva dostavljenog pre skoro mesec dana. Na ovakav odgovor uslediće prijava Upravnom sudu. Naravno, ovakve stvari su normalne svuda širom civilizovanog sveta i smatraju se vidom građanskog bunta, ali u SNS Srbiji to vide kao kao „napad“ na državu i ugrožavanje bezbednosti”, kaže on.

Sagovornik Danasa objašnjava da je povodom ovog slučaja juče saslušan u policiji, gde je, kako on navodi, borska policija pokazala da je jako ažurna i vrlo profesionalna.

“Ali mi stvarno nije jasno zbog čega sam morao biti pozvan od strane policije, jer u državi Srbiji ima dosta važnijih slučajeva koji nisu rasvetljeni. Od ubistva Olivera Ivanovića, Cvijana, pada helikoptera, Jovanjica, Krušik, tetka iz Kanade pa do fantomskih birača i adresa. Za kratak vremenski period saslušan sam više puta i ovo vidim kao neku vrstu političkog pritiska i zastrašivanja. Ali naša grupa građana neće tako lako odustati, jer građani Bora i okolnih sela zaslužuju da žive daleko bolje nego što živimo sada. Boranima sa budzetom od 10 milijardi dinara ne trebaju klupe od 1.000 eura, kante i žardinjere od 500, već uređeni putevi kako u gradu tako i u selu, čiste ulice, normalni uslovi u bolnici, javna preduzeća bez dugova, normalno grejanje”, kaže za Danas odbornik Skupštine Bora.

https://www.danas.rs/vesti/politika/mladi-doneli-zeca-i-kupus-ispred-ministarstva-i-gradskih-uprava-i-porucuju-biracki-spisak-vam-je-kao-kupu

“Predmet „kupus“ ste „rasvetlili“, ali nas niste uplašili i borba se nastavlja! A banda će odgovarati to vam obećavam,“ poručio je Vladimir Stojičević.

Ističe, da će se u normalnoj Srbiji, poštovati Ustav i zakoni, da neće biti privilegovanih, da će biti hapšeni lopovi, a ne omladina i studenti koji su nezadovljni životom u Srbiji, koji ukazuju na neregularnosti, nepravilnosti koje su se dešavale na poslednjim izborima i slično.

Podsećamo, zaposlene u Ministarstvu državne uprave i više gradskih uprava u Srbiji u petak ujutru je na vratima dočekao kupus. Grupa mladih aktivista sa zečijim maskama okupljenih pod nazovom “SviĆe”, koja je organizovala nedavne blokade u Beogradu povodom izbornih neregularnosti, postavila je kupus sa transparentom koji glasi: „Birački spisak vam je kao kupus“.

Policija je juče tokom dana, pozvala više aktivistia grupe “Sviće” zbog performansa tokom kojeg su ostavljali kupus ispred zgrada više gradskih i opštinskih uprava, saopštili su iz ovog pokreta kasno sinoć.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari