Ujedinjene nacije juče su obeležile 65 godina postojanja. Na jučerašnji dan pre 65 godine, zvanično je završen proces formiranja svetske organizacije, budući da je Povelju UN ratifikovalo svih pet članica Saveta bezbednosti UN i većina zemalja osnivača.

UN su osnovane 1945. na Konferenciji u San Francisku, koja je trajala od 25. aprila do 26. juna. U početku, organizacija je bila poznata pod nazivom Organizacija ujedinjenih nacija ili OUN. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da su UN obeležavanje 65 godina postojanja iskoristile da potvrde privrženost principima unapređenja mira, razvoja i ljudskih prava. Prema njegovim rečima, taj dan je prilika za ponovnu potvrdu univerzalnih vrednosti tolerancije, uzajamnog poštovanja i ljudskog dostojanstva, kao i napretka koji je zajednički načinjen na planu obrazovanja, očekivanog trajanja života, širenja tehnologije i unapređenja demokratije i vladavine zakona.

– Ali, pre svega, to je dan kada treba da shvatimo da možemo da učinimo više kada je reč o zaštiti delova sveta zahvaćenih ratnim sukobima, borbi protiv klimatskih promena, izbegavanju nuklearnih katastrofa, unapređenju položaja žena i borbi protiv nepravde – istakao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari