Priznanja humanim Užičanima, dobrovoljnim davaocima krvi 1Foto: Grad Užice

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, 14. juna, uručena su gradska priznanja Užičanima koji su dobrovoljnim davalaštvom krvi iskazali svoju humanost.

Među onima kojima je gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević dodelila priznanja su Novica Blažić, koji je dao krv 69 puta, kao i Branko Mihailović koji je učestvovao u 35 akcija doborovoljnog davalaštva krvi.

„Moj glavni motiv je pomoć drugima. Za naših pet minuta nekome možemo da olakšamo zdravstvene probleme ili čak da produžimo život“, ocenio je Branko Mihailović i pozvao Užičane da se odazivaju akcijama doborovoljnig davalaštva.

Takođe, priznanja su uručena Draganu Spaloviću, Dejanu Sekuliću, Dragani Mlađenović, Radivoju Đokoviću, Periši Petriću, Jovanu Vučiću, Bojani Blagojević, ali mladoj Oliveri Joksović.

„Verujem u to da sam nekome pomogla kada sam dala krv“, rekla je Olivera koja je prvi put donirala krv.

Bojana Blagojević je zdravstvena radnica i krv je dala 25 puta.

„Želim da pomognem ljudima, ne samo na poslu u bolnici nego i dobrvoljnm davanjem krvi“, navela je Blagojević.

Na njihovoj humanosti zahvalila se Dr Marija Perišić Božić, načelnica Službe za transfuziju užičke bolnice, a potom podsetila na to da je „krv jedini prirodni lek koji se ne može nabaviti i apoteci“.

„U Zlatiborskom okrugu imamo oko 35.000 doborovoljnih davalaca krvi  i svakoga od njih bi trebalo pozdraviti i čestati mu ovaj dan. Oni nam omogućavaju da imamo optimalne rezerve krvi u svim bolnicama u našem okrugu“, kazala je dr Perišić Božić i posebno se zahvalila davaocima u ime pacijenata.

Glumac i predsednik Crvenog krsta u Užicu Slobodan Ljubičić istakao je da je užički odbor te organizacije „najbolji u Srbiji i da je Užice među prvima u našoj zemlji po broju davalaca i odzivu građana akcijama doborovoljnig davalaštva krvi“.

Gradonačelnica je poručila da „zahvaljujući ljudima velikog srca užička bolnica i druge zdravstvene ustanove u Srbiji imaju dovoljne količine krvi i krvnih derivata“, a potom se zahvalila doborovoljnim davaocima na humanost i organizatorima akcija dobrovojnog davalaštva krvi.

Nagrade za pobednike konkursa

Prigodne nagrade su uručene i učenicima užičkih škola koji su pobedili na  literarnom i likovnom konkursu „Krv život znači“, koji je i ove godine raspisao Crveni krst.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari