Priznanje za Dragana Milkova 1Foto: uns.ac.rs

Šef Katedre za javno pravo Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Dragan Milkov izabran je za predsednika Evropskog instituta ombudsmana, saopštila je danas ta institucija.

Milkov je do sada u četiri mandata bio potpredsednik Instituta, čije je sedište u Inzbruku. Kako se ističe, to je izuzetno priznanje za profesora Milkova, za sprsku pravnu nauku i za čitavu državu.

Do sada su predsednici Instituta bili uglavnom predstavnici Austrije i Nemačke, a ovo je prvi put da se na tu funkciju izabere profesor iz Srbije.

Evropski institut ombudsmana je 1982. godine osnovala grupa profesora Univerziteta u Inzbruku, najpre pod nazivom Evropska ombudsman akademija, a od 1988. godine je ime promenjeno u „Evropski institut ombudsmana“.

Institut ima 187 članova. Uz individualne članove, profesore univerziteta, naučnike i stručnjake, institucionalni članovi Instituta su aktivni ombudsmani pojedinih evropskih zemalja, kako na nacionalnom, tako i regionalnom i lokalnom nivou.

Institut se bavi istraživanjem institucije ombudsmana, izdaje časopis u kojem se objavljuju radovi iz oblasti vezanih za tu instituciju i organizuje naučne skupove posvećene toj temi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari