Sedmočlana ekipa srednjoškolaca iz Srbije postigla je zavidne rezultate na 13. Olimpijadi znanja iz ruskog jezika i književnosti, koja je pre nekoliko dana održana u Moskvi. Mladi olimpijci su vrhunske rezultate postigli vrednim radom i poručuju da je obrazovanje, bez obzira na trenutne društvene i ekonomske okolnosti, veoma dragoceno, a da uspeh ne bi trebalo očekivati „preko noći“.

Mihailo Ilić iz Nove Pazove, maturant Zemunske gimnazije, postigao je najbolji rezultat, jer je proglašen za jednog od deset apsolutnih pobednika, što je najveći uspeh koji se može postići na tom svetskom takmičenju. Među uspešnim srpskim olimpijcima bio je i Nikola Janković iz Užičke gimnazije, koji je osvojio diplomu prvog stepena u kategoriji B2 poznavanja ruskog jezika. I ostali članovi našeg tima – Danijel Ristić iz Dobanovaca, Miloš Lazović i Nina Trifunović iz Beograda, Jovana Popov iz Zrenjanina i Ivana Ratančić iz Rume, takođe su bili uspešni, osvojivši nagrade – od prvog do trećeg stepena u kategorijama u kojima su se takmičili.

– Mislio sam da imam šansu da dospem među deset najboljih na svetu i uspeo sam. Veoma sam srećan, a posebno zbog toga što ta nagrada podrazumeva stipendije Vlade Ruske Federacije za studije u toj zemlji za svih deset najboljih takmičara – kaže za Danas Mihailo, koji je sa odličnim uspehom završio Zemunsku gimnaziju, a uspešan je bio na republičkom takmičenju, kao i na takmičenjima koje je organizovao Centar za talente u Zemunu, čiji je član.

– Ako sve bude u redu, ići ću u Rusiju, ali još nisam odlučio šta ću da studiram i razmišljam o poljoprivredi i građevinarstvu – dodaje Mihailo i ističe da je ruski jezik, književnost i istoriju zavoleo kao učenik osnovne škole, zahvaljujući nastavnici ruskog jezika Zorki Bokan.

I Nikola Janković, koji je pre nekoliko dana takođe sa odličnim uspehom završio školovanje u Užičkoj gimnaziji, ne krije zadovoljstvo postignutim uspehom. On je osvojio nagradu prvog stepena, a to znači da je u svojoj kategoriji bio među nekoliko najboljih takmičara. Takmičenje je, kako objašnjava, podeljeno u kategorije, a najbolji iz svake kategorije – njih više od deset, dobili su, poput njega, diplomu prvog stepena.

– Veoma sam srećan, jer su takmičenje i boravak u Moskvi ostvarenje mojih snova – iskren je Nikola, koji je ruski jezik počeo da uči pre tri godine u Užičkoj gimnaziji i savladao ga tako dobro da je beleške na časovima iz drugih predmeta vodio na tom jeziku. Za postignuti uspeh, uprava škole nagradila ga je tablet računarom, a od predstavnika gradske vlasti, poput ostalih nosilaca Vukove diplome, dobio je vredne knjige.

Ni Nikola neće nastaviti da studira ruski jezik, iako je, kako kaže, zaljubljenik u kulturu i tradiciju ruskog naroda.

– Mislim da sam ruski jezik dovoljno dobro savladao, a paralelno sam usavršavao i engleski jezik. Interesuju me tehničke nauke i prijemni ispit polagaću na beogradskom Elektrotehničkom fakultetu – navodi Nikola i poručuje da je obrazovanje dragoceno i da nije važno čime se čovek bavi, već da je važno da sebi postavi ciljeve i da pokuša da ih ostvari, a da uspeh neće izostati.

Uspešni užički gimnazijalci

Na predstojećem svetskom takmičenju iz hemije u Vijetnam će 21. jula otputovati Miloš Selaković, svestrani mladić koji je nedavno završio Užičku gimnaziju. Zahvaljujući njemu i Nikoli, užički srednjoškolci prvi put učestvuju na međunarodnim takmičenjima. S druge strane, Milici Ješić, đaku generacije te škole, koja je postigla sjajne rezultate iz biologije i hemije, ponuđena je stipendija koju zajednički dodeljuju ruska kompanija „Gasprom“ i Vlada Ruske Federacije za studije na Nacionalnom univerzitetu „Gornji“. Nakon sticanja diplome inženjera za eksploataciju energenata, Milica će biti u obavezi da radi pet godina u toj kompaniji. Osim toga, ona će, sa još troje članova Petnice, predstavljati Srbiju na Svetskoj konferenciji u Izraelu, koja će okupiti mlade naučne talente iz 20 zemalja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari