Prodavci u Podzemnom prolazu u Nišu u štrajku upozorenja 1Foto: Yuotube/printscreen/Srbija info/Belle amie

Vlasnici i zakupci lokala u Podzemnom prolazu u Nišu započeli su štrajk upozorenja zbog, kako kažu, sve većeg pritiska poreske inspekcije na njihovo poslovanje i učestalog kažnjavanja “i za najmanju sitnicu”.

Oni su kazali da su u poslednjih šest meseci “izloženi represiji” inspekcija, a pre svega poreske, koja ih kažnjava ili zatvara “sa svaku sitnicu”.

“Radnje su zatvarane i zbog toga što račun nije stavljen u kesu, ili nije naplaćeno jedno dugme, ili je nađen višak od stotinak dinara. Vlasnike kafića kažnjavaju i zbog  manjka dve flašice gaziranog pića”, kažu vlasnici lokala u Podzemnom prilkazu u centru grada.

Oni traže da prestane “ciljana represija” i favorizovanje drugih tržnih centara, prema kojima, kako kažu, tretman nije ni približno isti.

Podsećaju da novčane kazne iznose od 50.000 do 500.000 dinara, a da lokali mogu biti zatvoreni od 14 dana do tri meseca, za koje vreme, kako kažu, plaćaju kirije, doprinose i plate zaposlenima.

“Bićemo prinuđeni da zatvorimo naše radnje i kafiće, a njih je u Podzemnom prolazu nešto manje od 500. To znači da će bez prihoda ostati isto toliko porodica, a biti otušteno oko 1.000 radnika. Kome to odgovara”, pitaju.

Vlasnici i zakupci lokala u ovom tržnom centru protestovali su prošle sedmice ispred Gradske kuće, kada je sa njima razgovarala gradonačelnica Dragana Sotirovski, ali bez konkretnih zaključaka.

Obratili su se i poreskoj inspekciji, gde im je, kažu, obećano da će “nastojati da ovaj problem reše, u saradnji sa nadređenima u Beogradu”.

Poreska inspekcija i kabinet gradonačelnice se ovim povodom nisu oglašavali.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari