Snabdevenost osnovnim životnim namirnicama manje-više je stabilna. Velike trgovinske radnje i samoposluge imaju dovoljnih količina hrane i flaširane vode. Osim toga Vlada Srbije je intervenisala iz robnih rezervi za poplavljena područja sa 20 tona mesnih narezaka, 10 tona pašteta, pet tona mleka u prahu i 50 tona brašna – kaže za Danas Rasim Ljajić, ministar trgovine i turizma, i dodaje da veliki broj namirnica stiže kao pomoć iz lokalnih samouprava, velikih kompanija, trgovinskih lanaca, a tu je i nesebična pomoć građana.

Ljajić ističe da je zadovoljan odzivom ljudi da pomognu ugroženim područjima, ali da su i dalje potrebni: odeća, hrana, pelene za decu i mleko u prahu. On napominje da su protiv nesavesnih trgovaca koji su u poslednjih nekoliko dana podigli cene podnete 83 prijave, ali da će broj onih koji su pokušali da zarade na nelegalan način biti veći.

Ljajića smo juče zatekli na putu ka Krupnju, koji je nekoliko dana bio potpuno odsečen od sveta. Meštani tog mesta tražili su da im se hitno dostavi hrana za ljude, kao i hrana za stoku. U Krupnju više od 500 kuća nije za upotrebu, jer su bujične vode ta domaćinstva napunile muljem visine od pola metra do metar i po. Četiri planinske rečice koje se susreću kod Krupnja do te mere su nabujale da su odnele brojne kuće i biće potrebno dosta vremena da se sve očisti i proceni koliko će objekata biti za dalju upotrebu. U okolini Krupnja su pokrenula klizišta, a put prema Valjevu i Osečini tek je juče odblokiran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari