Poslednjeg dana januara, Firma za proizvodnju elektronski elemenata „Proel“ u Požarevcu počela je rad u novim, savremenim prostorijama koje su svečano otvorene. Ovo preduzeće osnovao je bračni par Klajnšek iz Slovenije 2004. godine posle procesa privatizacije tadašnje Štamparije „Prosvete“. Uz mnogo napora nastaje kompanija koja narasta sa namerom o daljem proširenju proizvodnje, po kojoj je ime, „Proel“ prepoznatljivo na inostranom, pre svega, slovenačkom i nemačkom tržištu.


Svečanom otvaranju novih prostorija, u ulici Draže Markovića broj 25, prisustvovali su njegova ekselencija ambasador Slovenije Franc But, gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić, sa pomoćnikom za investicije Sašom Valjarevićem, kao i poslovni partner i veliki prijatelj porodice Klajnšek Uve Lorenc, ispred nemačke firme „NKL“. Ispred grada Požarevca, u ime gradonačelnika Miomira Ilića, prisutnima se obratio Saša Valjarević. – Za Požarevac je od velikog značaja postojanje i vidan napredak ovoga preduzeća. „Proel“ je primer uspešne privatizacije, ali, iznad svega, dobrog rada, organizovanosti, sposobnosti i adekvatne poslovne politike. Ovo je dokaz da se može uspešno raditi u Srbiji, u našem Požarevcu. Grad Požarevac, gradonačelnik Ilić, i svi njegovi saradnici, biće vam na raspolaganju zarad stvaranja što boljeg privrednog ambijenta u Požarevcu.

Ambasador Slovenije, Franc But je rekao: -Preduzeću „Proel“ želim što lepšu i svetliju poslovnu budućnost. Drago mi je što u ova vremena, koja su vrlo teška, ipak možemo posvedočiti postojanju investicija, u ovom slučaju slovenačke investicije u Srbiji. Inače, slovenačka privreda je u značajnoj meri prisutna u Srbiji i nadam se da će tako biti i ubuduće. Ovaj je region, na čelu sa Srbijom, za slovenačku ekonomiju vrlo značajan i saradnja je sve učestalija i intezivnija. Između ostalog, slovenačke investicije u Srbiji na neki način učvršćuju slovenačka radna mesta u Sloveniji, a slovenačka radna mesta učvršćuju uspeh slovenačkih preduzeća koja dolaze u Srbiju. Ponosan sam kao ambasador jedne male zemlje koja čvrsto veruje u budućnost i na neki način i jedana od najprisutnijih na ovom prostoru. Slovenačka preduzeća zapošljavaju oko 35 hiljida ljudi u Srbiji, što mislim da je čvrsta i zdrava veza, sa potencijalom za proširenjem i produbljenjem svih vidova dalje saradnje. Mi smo dva prijateljska naroda, koji se međusobno vole i poštuju“, zaključio je njegova, ekselencija ambasador Slovenije, Franc But u obraćanju brojnim gostima na svečanom otvaranju novih prostorija firme „Proel“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari