Aleksandar Baucalfoto FoNet Milica Vučković

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu psiholog Aleksandar Baucal ocenio je večeras da ne treba da iznenađuje slabo interesovanje za nastavničke smerove na fakultetima, jer se godinama radi na „obesmišljavanju obrazovanja“.

Na smer Opšta fizika na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, po čijem završetku studenti mogu da budu nastavnici fizike, ovde godine se prijavio jedan brucoš.

„Šaljemo na razne načine, kontinuirano, poruku mladim ljudima da je profesija nastavnika nevažna, da njihov status nije bitan, da nam kao društvu nije važno obrazovanje. Ja se pitam kako računamo da će biti zainteresovani za obrazovanje ako ga mi, kao društvo, obesmišljavamo“, rekao je Baucal za Insajder televiziju.

Na pitanje da li će se doći u situaciju da se penzionisani prosvetni radnici vraćaju da rade jer neće biti dovoljno novih nastavnika, Baucal je odgovorio da to nije najgore kratkoročno rešenje, ali da je potrebno dugoročno sagledati problem.

„Sve što vidimo je rezultat dugoročnog trenda. I ranije smo znali da za neke predmete postoji problem i mogli to da predvidimo, ali mi smo kao društvo slabi za dugoročne probleme. Kod nas se politika vodi od danas do sutra“, ocenio je on.

Na pitanje da li bi samo povećanje plata povećalo interesovanje za prosvetu, Baucal je rekao da to pozitivno uticalo, ali da ne bi rešilo problem.

„Puno toga je u statusu profesije. Moramo da pređemo sa reči na dela. Uvek kažemo da je obrazovanje važno, ali mladi ljudi, učenici i nastavnici treba da dožive da kada se sastavlja vlada, da jedna od najvažnijih tema u pregovorima bude ko će biti ministar ili ministarka obrazovanja“, naglasio je Baucal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari