Ivan Jovanović, profesor Filozofskog fakulteta u Nišu, odlikovan francuskim ordenom 1Foto: V. Torović

Ivanu Jovanoviću, upravniku Departmana za francuski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nišu, danas je uručen orden Akademske palme za doprinos u promociji francuskog jezika i frankofone kulture.

Predstavnici Ambasade Francuske  u Beogradu istakli su danas na Filozofskom fakultetu u Nišu da je profesor Jovanović „mnogo učinio na popularizaciji francuskog jezika, kao i na jačanju prijateljstva između franskuskog i srpskog jezika“.

Nagrađeni profesor francuskog je rekao da je za njega „neverovatna čast što je nagrađen ordenom koji daje ministar prosvete u Francuskoj“.

„Ovo priznanje nije samo moje, nego i svih mojih kolega, saradnika, studenata kao i celog Filozofskog fakulteta. Orden je čast, ali i obaveza da radim još više i bolje“, rekao je on.

Orden Akademske palme ustanovljen je pre više od 200 godina, a dodeljuje se francuskim i inostranim građanima za naučno i profesionalno zalaganje na jačanju ugleda Francuske u svetu.

Osnivač odlikovanja je Napoleon Bonaparta, a prvi laureati su bili eminentni profesori Pariskog univerziteta. Od 1866. godine priznanje mogu da dobiju i strani državljani.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari