Profesori majdanpečke škole odrekli se svojih honorara za vanredne ispite 1Dragoslav Janković, direktor Tehničke škole Majdanpek Foto: J. B.K.

– Ne čekajući da to učine drugi, profesori Tehničke škole Majdanpek svoje honorare za ispite za vanredne učenike ulažu u poboljšanje kvaliteta obrazovnog procesa kupujući opremu i materijale koje koriste u nastavi.

Odricanje od honorara objašnjavaju jednostavno – teško je raditi sa đacima bez osnovnih sredstava, a ako posedujemo opremu radićemo lakše i kvalitetnije i učenici će bolje savladati gradivo, dakle, svi su na dobitku.

Kada su pre pet godina startovali kupovinom računara opremljen je kabinet za smer ekonomske struke, potom su kupljeni alati i oprema za mašinsku radionicu u kojoj se odvija praktična nastava.

Novcem od profesorskih honorara kupljena je i interaktivna elektronska tabla, prva takve vrste u majdanpečkim školama.

Uz mozaBook aplikaciju , obrazovni prezentacioni softver, obrada gradiva postala je jednostavnija, a časovi zanimljiviji.

Profesori su na isti način finansirali i kupovnu računara za kabinet stranog jezika, a za odeljenje bravara i varilaca dva aparata za varenje i šest stega, kao i stručnu ekskurziju za učenike elektro odeljenja do Hidroelektrane „Đerdap“.

Prošlog novembra kupljeni su računari koji se pored ostalog koriste za novootvoreno odeljenje koje školuje mašinske tehničare motornih vozila kako bi se radila dijagnostika vozila.

Nabavljeni su instrumenti i materijal za elektro grupu predmeta u vrednosti većoj od 150 hiljada dinara, kao i antena za internet, podseća direktor ove škole Dragoslav Janković, dodajući da su se ovih dana profesori ponovo, peti put inače, odrekli svojih honorara za vanredne ispite.

– Ovog puta sredstva, očekuje se između 150 i 200 hiljada dinara namenjena su za nabavku potrebnih elemenata za verifikaciju odeljenja elektrotehničara informacionih tehnologija, novo zanimanje u našoj školi. Inicijativu su pokrenuli profesori elektro grupe predmeta, a priključili su se i ostali profesori, kao što su i do sada svi zajednički sprovodili ovakve akcije. – kaže za Danas direktor Janković, navodeći da je na ovaj način do sada obezbeđeno oko dva miliona dinara.

– Učenici sada lakše obavljaju praksu jer ima dovoljno alata za sve učenike u odeljenju. Nabavljeni lap top računari sa pripadajućim programima za dijagnostiku kvarova na vozilima i narednih školkih godina imaće značajnu primenu u nastavi kod zanimanja mašinski tehničar motornih vozila. I učenicima i sebi smo opremanjem škole olakšali izvođenje nastave, jer teško je da radiš kad nemaš sa čim. – zaključuje Dejan Zlatić, profesor mašinske grupe predmeta u majdanpečkoj Tehničkoj školi.

Prema još uvek nezvaničnim informacija od naredne školske godine u Tehničkoj školi Majdanpek školovaće se za zanimanja IV stepena po jedno odeljenje mašinskih tehničara motornih vozila, elektrotehničara informacionih tehnologija i carinskih tehničara, kao i odeljenje u kome će biti mesta za 15 barava i 15 zavarivača III stepena stručnosti.

Svršenim osnovcima majdanpečke opštine, sada je u VIII razredu oko 150 đaka u svih pet osnovnih škola, osim Tehničke škole na raspologanju je i Gimnazija opšteg tipa koja će upisati jedno odeljenje I razreda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari